ISIS radikaliseeris Chicago gängijuhi (1)

Copy
Chicago politsei.
Chicago politsei. Foto: Xinhua/Zumapress.com/Scanpix

USA justiitsministeeriumi sõnul radikaliseeris äärmusrühmitus Islamiriik (ISIS) Chicago tänavajõugu AHK arvatava juhi.

AHK on üks Chicago kurikuulsatest tänavajõukudest, mis tegeleb justiitsministeeriumi sõnul muu hulgas linnas narkootikumide vahendamisega. Kuid selle üks arvatavaid juhte Jason Brown ei astunud eile kohtu ette mitte süüdistatuna uimastikaubitsemises, vaid ISISele materiaalse toe pakkumises.

USA justiitsministeeriumi väitel soovis Brown sel aastal kolmel korral saata konfidentsiaalse allika kaudu 500 dollarit isikule, keda arvas olevat Süürias võitlev ISISe liige. Isik, keda Brown ülekannete tegemiseks kasutas, oli tegelikult korrakaitseagent.

Brown radikaliseerus 2016. aastal vanglakaristust kandes. Ekspertide sõnul on lääneriikide vanglad muutunud viimase kümnendi jooksul võtmetähtsusega radikaliseerimiskeskusteks.

«ISIS on manipuleerinud oma ideoloogiaga, et muuta see meelepäraseks kriminaalse taustaga isikutele,» lausus George Washingtoni ülikooli esktremismiuuringute teadur Bennett Clifford. «See on üks tähelepanuväärsemaid valdkondi, kust Islamiriik on suutnud (inimesi) värvata.»

Üks idee, mida ISIS vanglatest värbamisel kasutab, on see, et varasemad väärteod ei ole olulised. Tihti vaadatakse rikkumisi isegi positiivses valguses.

Kui Brown, tuntud ka nimega Abdul Ja'Me, vanglast vabanes, kasutas ta justiitsministeeriumi sõnul oma positsiooni AHK gängijuhina ka jõuguliikmete ja teiste radikaliseerimiseks ning ISISe toetajaks muutmiseks.

Vaid kolm päeva pärast seda, kui justiitsministeerium teatas Browni vahistamisest, pidasid võimud samade süüdistuste alusel Chicagos kinni ka 20-aastase Thomas Osadzinski.

Osadzinskit süüdistatakse ISISe materiaalses toetamises ning äärmusrühmituse propaganda leviku hõlbustamises sotsiaalmeediakanalites.

Süüdimõistva otsuse korral võib Browni ja Osadzinskit oodata kuni 20 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles