Danske lõpp: 10 000 klienti vahetasid korraga panka

BNS
Copy
Danske Banki sildi eemaldamine pangahoonelt.
Danske Banki sildi eemaldamine pangahoonelt. Foto: Mihkel Maripuu

LHV Pank ja Danske Bank viisid 23. novembril lõpule tehingu, millega LHV omandas Danske Eesti filiaalile kuulunud Eesti eraisikute laenuportfelli, tehingu tulemusena kasvas LHV Panga laenuportfell 393 miljoni euro võrra.

Tehing puudutas ligikaudu 10 000 eraisikust klienti. Praeguseks on Danske Bank kõik nende klientide sõlmitud ja kehtivad krediidilepingud LHV Pangale üle andnud, teatas LHV börsile.

Üle on antud ka kõik laenuportfelliga seotud dokumendid ja kliendiandmed, muuhulgas isikuandmed. Üle 90 protsendi portfellist moodustavad eluasemelaenulepingud, vähesel määral sisaldas laenuportfell ka tarbimislaene, liisinguid ja õppelaene. LHV Pank võttis üle ka nelja töötaja töölepingud.

Nädalavahetusel teavitasid Danske Bank ja LHV Pank kõiki tehingusse puutuvaid kliente nende lepingute üleminemisest ja informeeris muudatustest ka seotud laenuvõtjaid, kaastaotlejaid, käendajaid ja teadaolevaid tagatiste omanikke. Samuti teavitati koostööpartnereid ja seotud kindlustusseltse.

Klientide jaoks on üleminek tehtud võimalikult mugavaks. LHV on loonud igale laenulepinguga kliendile personaalse konto, kuhu klient peab edaspidi tasuma oma laenumaksed. Laenud on kantud LHV-le üle automaatselt ja refinantseerimisprotsessi ei pea kliendid läbima.

Uusi krediidilepinguid pole vaja LHVga sõlmida. Laenudega seotud hüpoteegid vormistatakse LHV nimele ning klientidele sellega seoses täiendavaid kulusid ei kaasne. Liisingulepingute puhul on liisinguandjaks ja liisingueseme omanikuks nüüd LHV Pank.

Edaspidi peaksid kliendid hakkama laenumakseid tegema senise konto asemel LHV Pangas asuvale personaalsele kontole. Pärast üleviimist tuleks kõikide tehinguga seotud lepingute muudatuste soovidega pöörduda LHV poole. Kõigile klientidele kehtivad pärast üleviimist LHV Panga hinnakirjajärgsed teenustasud.

AS LHV Pank ja Danske Bank A/S allkirjastasid ostu-müügi lepingu tänavu 5. juunil. Tehingu lõpuniviimiseks kaasas LHV Pank suvekuudel olemasolevatele hoiustele lisaks 450 miljoni euro mahus hoiuseid. AS LHV Group viis tehinguga seotult lisakapitali kaasamiseks läbi allutatud võlakirjade emissiooni, esimese taseme täiendavatesse omavahenditesse kuuluvate võlakirjade emissiooni ja täiendava aktsiaemissiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles