Soome streigikaos: Eestis tühistati lennud ja laevade väljumised (2)

BNS
Copy
Eckerö Line'i uus laev Finbo Cargo esimene reis Muuga sadamasse.
Eckerö Line'i uus laev Finbo Cargo esimene reis Muuga sadamasse. Foto: Mihkel Maripuu

Seoses Soome Meremeeste Liidu osalemisega postiteenuste- ja logistikaliidu PAU streigi toetusstreigis on Eckerö Line'i laevade liiklus peatatud. Samuti tühistas Finnair kõik Tallinna-Helsingi ja Tartu-Helsingi liinide lennud.

MS Finlandia ja MS Finbo Cargo väljumised on esmaspäeval tühistatud, teatas Eckerö Line.

«Finlandia väljub Tallinnast kell 06.00 ja jääb Helsingisse, Finbo jääb Vuosaarisse pärast sinna saabumist. Suure tõenäosusega seistakse ainult esmaspäeval,» täpsustas Tallinna Sadama turundus- ja kommunikatsiooniosakonna juhataja Sirle Arro BNSile.

Eckerö Line'i klienditeenindus võtab ühendust klientidega, kellel on tehtud broneeringud nendele väljumistele, mis jäävad streigi tõttu ära. Nende reisijate broneeringud, kes lähevad pakettreisile või naasevad pakettreisilt, tõstetakse ümber teiste laevade väljumistele.

Kliendid, kellel on broneeritud liini- või kruiisireis, saavad oma broneeringud ilma kuludeta muuta või neile makstakse raha tagasi.

«Loodame, et osalised jõuavad lähiajal kokkuleppele. Jälgime olukorda ja teavitame oma reisijaid edasistest toimingutest,» märkis laevafirma.

Streik ei mõjuta Tallinki ja Viking Line'i Eesti liine

«Enamus Tallink Grupi laevu jätkab tavapärast ning graafikujärgset opereerimist Soomes jätkuvalt kestvast streigist hoolimata,» teatas Tallink.

Soome streik mõjutab vaid Soome lipu all opereerivaid Tallink Grupi laevu Baltic Princess, mis opereerib Turu-Stockhomi liinil, ning Silja Serenade, mis opereerib Helsingi-Stockholmi liinil.

«Baltic Princessi ja Silja Serenade reisijatega, kelle reisi streik mõjutab, võtame otse ühendust ning pakume lahendusi,» ütles Tallinki kommunikatsioonijuht Katri Link pressiteates.

Viking Line'i laev Viking XPRS sõidab Eesti lipu all ning jätkab tavapärast liiklemist Tallinna ja Helsingi vahelisel liinil, teatas laevafirma.

Esmaspäeval jääb Viking Line'i Mariella Helsingi sadamasse, Amorella Turu sadamasse ja Rosella Mariehamni sadamasse. Nende laevade esmaspäevased reisid on tühistatud.

Finnair tühistas Tartu ja Tallinna lennud

Soome lennufirma Finnair jätab esmaspäeval Soome postitöötajate toetuseks ära ligikaudu 250 lendu, seejuures on tühistatud kõik Tallinna-Helsingi ja Tartu-Helsingi lennud.

«Tallinna lennujaama lennuliiklust mõjutab lendurite toetusstreik tugevalt,» ütles lennujaama turundus- ja kommunikatsioonijuht Margot Holts BNSile. Tema sõnul puudutab streik esmaspäeval Tallinna ja Tartu lennujaamas kokku 700–800 reisijat. Kokku mõjutab streik rohkem kui 20 000 Finnairi klienti.

Holts rääkis, et Finnair on kõigile reisijatele pakkunud ümbersuunamist. «Reis kulgeb mõne teise lennujaama kaudu või mõne teise lennufirmaga. Need, kes tahtsid reisida Helsingisse, need lendavad hoopis Riia või Stockholmi kaudu,» lisas ta. Finnair otsis kõikidele reisijatele alternatiivse lahenduse ja informeeris reisijaid SMSi teel.

«Inimestel oli võimalik ka lend tühistada, kui neile pakutud lahendus ei sobinud, aga suur osa ikkagi leidis sellise lennu, mis neid sihtkohta viis,» märkis Holts.

Teisipäeval peaksid kõik lennud taas plaanipäraselt lendama.

Soome postitöötajate streigid jätkuvad 22. detsembrini, teatas PAU pühapäeva õhtul. Streik algas 11. novembril.

Streigi korral ei pruugi lennufirma piletiraha hüvitada

Euroopa Liidu lennureisija õigusi kirjeldava direktiivi kohaselt ei pea lennufirma maksma tühistatud lennu eest reisijale hüvitist, kui põhjuseks on erakorralised asjaolud. Erakorraliste asjaoludena on määratletud näiteks lennuliikluse korraldamisega seotud otsused, poliitiline ebastabiilsus, halvad ilmastikuolud ja turvariskid.

Erakorraliseks asjaoluks võib direktiivi kohaselt lugeda ka streigi, mis mõjutab lennuliini tööd. Hüvitise maksmise kohustusest vabanemiseks peab lennuettevõtja aga tõendama, et erakorralised asjaolud ja lennu hilinemine või tühistamine on omavahel seotud, ning lennu hilinemist või tühistamist ei oleks saanud ära hoida isegi juhul, kui kõik mõistlikud abinõud oleks tarvitusele võetud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles