Tarbijakaitse: raamatuklubi võib nõuda soovimatu raamatu postikulu tasumist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Suure Eesti Raamatuklubi kodulehtelt.
Fragment Suure Eesti Raamatuklubi kodulehtelt. Foto: serk.ee

Postimehe poole pöördus lugeja, kes oli mures kirjastuse Varrak Suure Eesti Raamatuklubi (SERK) igakuiste raamatusaadetiste pärast. Klubi kuuraamatust loobumiseks peab klubiliige sellest teada andma ning kui seda ei tehta, saadetakse klubiliikmele raamat koju.


Probleem tekib aga siis, kui inimene jätab raamatu mitmel korral välja ostmata ning raamatuklubi nõuab postikulude tasumist. «Klubireeglite kohaselt valitakse iga kuu välja klubiraamat, mis saadetakse liitunuile koju (ning arusaadavalt oodatakse selle eest tasu), kui liige ei teata klubile kuu 22. kuupäevaks soovist raamatut mitte saada,» kirjutas lugeja.

Raamatuklubiga liitudes annab inimene oma kinnituse, et on tutvunud ja nõus raamatuklubi reeglitega. Reeglites on muuhulgas kirjas: «Raamatuklubi jätab endale õiguse esitada postikulu arveid 3,83 eurot korra eest neile klubiliikmetele, kes on korduvalt jätnud raamatupaki välja ostmata.» Mis tähendab, et kui inimene on unustanud klubiraamatust ära öelda ja raamat talle ikkagi saadetakse ning ta seda siiski ei soovi, siis on raamatuklubil õigus sisse nõuda postikulud.

Tarbijakaitseamet on seisukohal, et SERK võib postikulude tasumist nõuda, kuna enne raamatuklubiga liitumist tuleb tarbijal lugeda liitumistingimusi ja nendega nõustuda. «Klubiga liitumisel teeb tarbija raamatutele tellimuse ja seega ei saa raamatute kojusaatmist käsitleda tellimata asja saatmisena, vaid tegemist on tarbija tehtud tellimuse täitmisega,» selgitas ameti kommunikatsiooniekspert Siiri Erala.

«Samuti on liitumistingimustes kirjas, kuidas raamatutest ilma lisakuludeta loobuda, ja kui tarbija ei soovi enam raamatuid, saab ta SERKist välja astuda,» lisas ta.

SERKiga seotud kaebusi on tulnud tarbijakaitseametile vaid üks, aastal 2003.

«Raamatuklubiga liitumine on vabatahtlik ning enne liitumist on tarbija kohustatud põhjalikult tutvuma liitumisreeglite ja tingimustega,» rõhutas Erala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles