Must reede Rimis: 39 tootel listeeriakahtlus (32)

Tarbija24
Copy
Salativalik Rimis.
Salativalik Rimis. Foto: Eero Vabamägi

Eelmisel nädalal võttis Rimi rutiinsed proovid külmköögi salatiosakonna puhastamata töölaualt. Sel nädala saabunud tulemused näitasid Listeria monocytogenes'e bakteri leidu.

«Tegemist oli tööpinnaga, mis puutus kokku salati valmistamiseks kasutatavate materjalidega,» sõnas Rimi kvaliteedijuht Algis Murumaa. «Oleme kahtlusalused toorained samuti saatnud testimisele – need vastused saabuvad järgmise nädala jooksul. Leiust on teavitatud nii hankijaid kui ka veterinaar- ja toiduametit. Nemad on omakorda asunud neid tooteid ja toorainet uurima.»

Korduskontrolli vastused tööpindadelt võetud proovide kohta tulevad esmaspäeval. Välistatud pole ka see, et kordusproovid on puhtad. Ettevaatusabinõuna eemaldab Rimi siiski müügilt kõik värsked salatid ning on peatanud ka nende edasise müügi kuni uute proovide saabumiseni.

Salativalik Rimis.
Salativalik Rimis. Foto: Eero Vabamägi

Murumaa märkis, et nad ei tea veel ka seda, kas listeeriat on konkreetsetes toiduainetes üle piirnormi või kas seda üldse seal on, kuid Rimile on kõige olulisem klientide ohutus. «Seetõttu otsustasime eemaldada kõik Rimi köögi värsked salatid, mis antud tööpinna või võimalike nakatunud toorainetega kokku puutusid. Tuletan meelde, et ohutus koguses pole listeeria tervisele kahjulik ning korralikult kuumtöödeldud toodetes seda ei esine.»

Rimi keskköögis algab täna põhjalik suurpuhastus, mis kestab homme õhtuni. Mitte ühtegi värsket salatit Rimi köögist enne ei väljastata, kui on tulnud kinnitus, et nii tööpinnad kui tooraine on puhtad. Samuti võttis Rimi kasutusele kiirtestiseadme, millega saab tööpindadelt võetud proove analüüsida ning mis annab vastuse 24 tunni jooksul.

Salativalik Rimis.
Salativalik Rimis. Foto: Eero Vabamägi

«Teeme tihedalt koostööd VTAga ning nende ametnikud on meil abiks ka antud juhtumi puhul. Võtame olukorda täie tõsidusega ning tarvitusele kõik abinõud, et taolisi juhtumeid edaspidi ennetada. VTA küll ei andnud meile korraldust tooted eemaldada, kuid ettevaatusabinõuna teeme seda siiski,» rääkis Murumaa. «Olukord on kahetsusväärne vaatamata meie pingutustele tagada igakülgne toiduohus. Meie jaoks on kõige tähtsam välistada täielikult oht tarbijatele. Kontrollime kõike tõsise põhjalikkusega, kuna listeeria teema on väga hell nii tarbijatele, edasimüüjatele kui ka tootjatele. Iga ebatäpne või ebatõene väide kahjustab kõiki osalisi, mistõttu vastutustundlikkus on täna kõigi toiduga tegelevate poolte peamine märksõna.»

Müügilt eemaldatud tooted:

Kikerherne-kinoasalat 1kg

Kinoa kanalihasalat 250g

Kikerherne-kinoasalat 250g

Täisterapastasalat 250g

Sinihallitusjuustu-spinatisalat 250g

Spinati maasika-rabarberi dessert 140g

Pardi-tatrasalat 300g

Itaalia pastasalat 300g

Täidetud munad 220g

Eelroog soolaheeringast 330g Rimi

Võileivatort lõhega 500g Rimi

Võileivatort kiluga 500g Rimi

Kasukasalat 380g Rimi

Retrovaagen 500g

Kasukasalat 2kg

Rosolje 2kg

Kartuli-singisalat 2kg

Sünnipäevasalat 2kg

Sünnipäevasalat 500g

Kartuli-singisalat 200g

Kartuli-singisalat 500g

Rosolje 500g

Kartuli-lihasalat 500g

Lihtne kartuli-munasalat 300g

Must leib kiluga 550g

Kasukasalat 1kg

Sünnipäevasalat 1kg

Kartuli-singisalat 1kg

Rosolje 1kg

Kartuli-lihasalat 1kg

Lihtne kartuli-munasalat 1kg

võileivatort tuunikalaga 1kg

Must leib kiluga 550g

Täidetud muna-singirullivaagen 1kg

Retrovaagen 500g

Täisterapastasalat 600g

Kikerherne-kinoasalat 600g

Kinoa-kanalihasalat 600g

Sinihallitusjuustu-spinatisalat

Ohtliku haiguse põhjustaja

Listerioos on bakteri Listeria monocytogenes põhjustatud nakkushaigus, mis avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetraktihäiretena, vahendab terviseamet. 

Peiteperiood kestab 3 kuni 70 päeva, keskmiselt 3 nädalat. Haigus esineb mitmesuguste kliiniliste vormidena: 

Täiskasvanute listerioos väljendub tavaliselt meningiidina, mille korral palaviku tõustes algab visa ning süvenev peavalu, kaasub iiveldus ja oksendamine. Koos sellega ilmneb ka silmade valguspelgus ehk fotofoobia. Tekib kuklalihaste kangestus ning teadvus võib häguneda.

Haiguspuhangute põhjuseks on saastunud loomsete toiduainete tarvitamine, sh ebapiisavalt kuumtöödeldud lihatooted, pastöriseerimata piim ja sellest toodetud juustud, toores puu- ja köögivili.

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, organtransplantaatide retsipiendid ja immuunpuudulikkusega inimesed. Inimesed, kes kannatavad krooniliste haiguste all, nagu vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, aids või alkoholism, kuuluvad samuti riskirühma.

Kommentaarid (32)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles