Halb ajastus: Huawei tekitas Hiinas pahameeletormi

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Huawei logo Shenzheni lennujaamas.
Huawei logo Shenzheni lennujaamas. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix

USA sanktsioonide käes kannatav Hiina telekomihiid Huawei on sattunud kodumaal karmi avaliku kriitika alla seoses oma endise töötaja koondamisjärgse kohtlemisega.

Huaweis üle 12 aasta töötanud Li Hongyuani vallandamine on Hiina Twitteri-laadse veebiplatvormi Weibo kasutajate hulgas tõusnud viimastel päevadel üheks enim arutelu tekitanud teemaks, vahendas CNN.

Li juhtum jõudis avalikkuse huviorbiiti novembris, kui tema koondamisega seotud kohtudokumendid leidsid erinevate Hiina sotsiaalmeedia kanalite abil oma tee laiema avalikkuseni. Hiina meedia kajastas hiljuti, kuidas Lid hoiti arestimajas 251 päeva pärast seda, kui ta oli läbirääkimiste tulemusel endale koondamiskompensatsiooni välja võidelnud, mille peale süüdistas firma aga meest hiljem väljapressimises. Kohus otsustas lekitatud dokmentide alusel, et Lid hoiti kinni alusetult ning ta sai suurusjärgus 107 000 jüaani kompensatsiooni (u 13 700 eurot). 

Huawei on tagantjärele teatanud, et nad toetavad nii Li kui ka kõigi teiste õigusi otsida lahendusi oma olukordadele seadusest tulenevalt, kuid Reuters vahendas, et Hiina päevalehe Global Times peatoimetaja Hu Xijini väitel pole firma oma avaldusega suutnud vaibuma panna pahameeletormi, mis on vallandunud seoses Li juhtumi rambivalgusse jõudmisega. Pahameeletormi hoiab üleval ka tõsiasi, et firma ei ole Li käest avalikult vabandust palunud. 

«Huawei on kaotanud palju toetajaid, kuna inimesed on nüüd näinud firma teist palet: veidrat monstrumit, kes ei oma empaatiatunnet ja on muutunud kiusajaks,» tsiteerib CNN Hiina uudisteportaali The Paper. Kriitika Huaweile nende kodumaal on firmale tõsiseks probleemiks, kuna kohalik turg on Huaweile kõige tähtsam. Seni on Hiina avalikkus Huaweid käsitlenud kui üht rahvusliku uhkuse sümbolit, toetades ettevõtet nende pusklemises USAga, kes asetas firma sel aastal oma nn musta nimekirja seoses kartusega, et Huawei tooteid võidakse kasutada ameerikavastases luuretegevuses. 

Lan Rui, üks Li advokaatidest, olevat CNNi kinnitusel öelnud, et Li ei plaani Huaweid kuhugi edasi kaevata, kuna kogu juhtum on meest nii vaimselt kui ka füüsiliselt kurnanud ning ta soovib meediatähelepanu asemel rahu saada. China Daily avalikustas, et Li juhtumiga seotud teemaviited on kogunud ligi 500 miljonit vaatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles