Jõulueelne manitsus: pea meeles küünalde ja jõulutulede ohutust

Tarbija24
Copy
Põlevat küünalt ära jäta järelevalveta.
Põlevat küünalt ära jäta järelevalveta. Foto: Mihkel Maripuu

Pühadeaeg on lähenemas, mistõttu otsivad inimesed kappidest välja jõulutuled ja -kaunistused ning ka küünlad hakkavad taas laual särama. Seejuures tuleks kindlasti meeles pidada ka ohutust, et küünalde ja jõulutulede kasutamine oleks turvaline, manitses kindlustusettevõte Gjensidige.

«Kuigi esmapilgul võib küünalde ja jõulutulede kasutamine tunduda iseenesest mõistetav, siis paraku võivad inimestel peamised ohutusreeglid meelest ära minna. Oluline on aga turvalisust meeles pidada,» ütles Gjensidige kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juhataja Maarika Mürk.

Päästeameti statistika kohaselt kasvas 2018. aastal võrreldes 2017. aastaga tulekahjudes hukkunute arv. Aastal 2018 toimus 730 kodutulekahju ja tulekahjudes hukkus 50 inimest. Viiendikul juhtudest oli tulekahju põhjustajaks hooletus lahtise tulega. See näitab, et tihtipeale saavad tulekahjud alguse lihtsamate ohutusreeglite rikkumisest. Selleks, et jõulukuud mööduksid ohutult, tõi Gjensidige välja mõned Päästeameti peamised nõuanded turvalisuse tagamiseks.

Ohutuse tagamine jõulutulede kasutamisel:

  • Kuiva kuusepuu ja elektritulede kombinatsioon võib olla surmav. Seega kasta järjepidevalt oma kuusepuud, et hoida seda niiskena.
  • Enne kui ühendad jõulutuled pistikusse, vaata üle, et tuledel poleks hargnevaid või katkiseid juhtmeid.
  • Jälgi aeg-ajalt, et pikendusjuhe üle ei kuumeneks. Juhul kui käega katsudes on pikendusjuhe kuum, siis võta jõulutuled pistikust välja. Välitingimustes võib pikendusjuhtme kasutamine olla ohtlik, sest pikendusjuhe võib muutuda niiskeks, mis toob endaga kaasa elektrilöögi ohu. Ohu vältimiseks kasuta spetsiaalselt välitingimustele mõeldud pikendusjuhet.
  • Kui soovid jõulutuledega kaunistada õue või välisfassaadi, siis selleks on eraldi välitingimustele mõeldud jõulutuled. Jälgi pakendilt, kas tuled on mõeldud sise- või välistingimustesse.

Turvalisuse tagamine küünalde põletamisel:

  • Kodust lahkudes või enne magama jäämist kustuta põlevad küünlad. Ära jäta küünlaid tähelepanuta ega üksinda põlema.
  • Põleta küünlaid lastele ja lemmikloomadele kättesaamatus kohas. Paiguta küünlad kohta, kus ei saa lapsed ja lemmikloomad neid ümber ajada.
  • Küünlad tuleb asetada tulekindlale alusele ja eemale kergesti süttivatest esemetest, sest küünlaleek võib süüdata nii kardina kui küünlajalga ümbritseva kaunistuse.
  • Ära põleta küünlaid kergesti süttivate esemete või materjalide juures. Ohtlik on paigutada põlevad küünlad näiteks kardinate, diivanite ja lauakatete juurde. Lisaks kasuta küünlaalust, mis on mittesüttivast materjalist. Mõtle ka tiku süütamisel enda ohutusele – hoia põlev tikk juustest ja lohvakatest riietest eemale.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles