Pane tähele: jõulupakk võib minna maksu alla

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Kaupa tellides tuleb meeles pidada, et EL-ist väljastpoolt tulnud kaup tuleb deklareerida.
Kaupa tellides tuleb meeles pidada, et EL-ist väljastpoolt tulnud kaup tuleb deklareerida. Foto: Maksu- ja tolliamet

Euroopa Liidust väljastpoolt kaupa tellides tuleb arvestada, et see kaup tuleb deklareerida.

Maksu- ja tolliamet tuletas jõuluajaeelselt meelde, et Euroopast väljastpoolt tellitud kaupa on kõige mugavam deklareerida e-MTAs. Väljastpoolt Euroopa Liitu tellitud e-poodide kaubad ja ka eraisikute saadetud pakid tuleb deklareerida igal juhul, et nad ilusti kohale toimetataks. Deklareerimine on võimalik ka tolliangetuuri (enamasti posti- või kullerteenuse osutaja) vahendusel, kellele tuleb enne saadetise kättesaamist tasuda tollideklaratsiooni vormistamise teenustasu ja maksta impordimaksud (tollimaks, käibemaks ja aktsiis).

e-MTAs deklareerimise sammud:

  • Sisenege e-MTAsse.
  • Valige vasakult menüüst «Tol», seejärel «Lihtsustatud deklaratsioonid» alt «Postipaki deklaratsioon».
  • Avanenud lehel vajutage rohelisele nupule «Uus deklaratsioon».

Deklaratsiooni esitamiseks on vajalikud kullerfirma või Eesti Posti saadetud teatis ning kauba väärtust tõendavad dokumendid. Deklareerimiseks vajalikud saatedokumendid on posti- või kullersaadetise saabumise teatis, pakikaart eraisiku kinkesaadetise puhul, ning kauba omandamist, kogust ja maksumust tõendav dokument (arve, maksekorraldus, tellimuse kinnitus vms). 

Maksud saab tasuda selles samas e-MTA keskkonnas, kuigi võimalik on ka enne deklaratsioon esitada ja maksud hiljem tasuda pangaülekandega. Maksude tasumiseks vajalikud rekvisiidid kuvatakse süsteemis. Deklaratsiooni on täitmisjärgselt võimalik ka alla laadida, valides soovitud deklaratsiooni posti- ja kullerpaki deklareerimise lehe loetelust «Esitatud deklaratsioonid».

Kui elektroonilisel deklareerimisel tekib raskusi, saab lisainfot telefonil (+372) 880 0814, mis teenindab kliente  E–N kl 8.30–16.30, R kl 8.30–15.30. 

Kogu info deklareerimisest on üleval SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles