Eestlaste Disco Elysium võitis neli videomängumaailma «Oscarit»

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
«Disco Elysium» FOTO: Za/um
«Disco Elysium» FOTO: Za/um Foto: Za/um

Eestlaste loomekollektiivi ZA/UM arendatud arvutimäng Disco Elysium võitis Eesti aja järgi läinud öösel Los Angeleses toimunud prestiižsel mängumaailma auhinnagalal The Game Awards – mida võib võrrelda filmimaailma Oscarite galaga – neli suurt auhinda.

Eestlaste rollimäng oli esindatud neljas kategoorias: parim lugu, parim sõltumatu mängustuudio tehtud mäng, parim rollimäng ja värske indie-mäng (ehk parima esikteose kategooria). Kuigi ZA/UMi paljukiidetud üllitis päris aasta mängu tiitlit ei suutnud krabada – see läks Jaapanist pärit mängumaailma suurkujude loodud seiklusmängule Sekiro: Shadows Die Twice – siis lahkusid Disco Elysiumi tegijad galalt suurima auhinnasaagiga. Neli auhinda on kuuendat korda toimunud auhinnagalal varem võitnud vaid üks mäng: Rockstar Gamesi 2018. aasta mäng Red Dead Redemption 2.

Disco Elysiumi märkimisväärne edu on kantud tema ülitugevast narratiivist ja mängijale lõputult valikuid pakkuvast ülesehitusest. Mängu tegijad on hinnanud, et täisväärtusliku kogemuse saamiseks peaks mängu vähemalt 3–4 korda läbi mängima. 

ZA/UMi esindaja Helen Hindpere ütles «parima loo» auhinda vastu võttes, et juba The Game Awardsi galal olla on absoluutselt sürreaalne ja auhinna saamine on sõnatuksvõttev kogemus. Oma kõnes tänas ta kõiki, kes mängu uskusid, ning ka mängutööstust tervikuna nende sooja vastuvõtu eest. Loomulikult ei jätnud ta märkimata ZA/UM-i ja Disco Elysiumi fänne, kes Hindpere sõnul suutsid edukalt tõestada, et narratiivipõhistel mängudel on oluline roll mängutööstuses.

Võttes vastu «värske indie mängu» autasu tänas ZA/UM-i neljaliikmeline esindus ka minevikuinimesi, kes neid on inspireerinud: Ilja Repin, Vladimir Majakovski, Viktor Tsoi. Tänati ka Marxi ja Engelsit nende poliitõpetuste eest.

Mängustuudio eestlastest tuumik tegutseb igapäevaselt Inglismaal (Brightonis ja Londonis), ent mängu arendasid veel ka liikmed Eestis, Hiinas, Poolas ja Rumeenias. Kokku töötas mängu kallal üle saja inimese. 

Kõikide võitjatega saab tutvuda SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles