Võrdlusportaali vastulause: Eesti Energia ja Eesti Gaas, avalikustage hinnastamise põhimõtted (1)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Alajaam. Pilt on illustratiivne.
Alajaam. Pilt on illustratiivne. Foto: Thomas Mukoya/REUTERS/Scanpix

Hinnavõrdluse portaale elektrihind.ee ja gaasihind.ee omava ettevõtte Võrdle OÜ juhatuse liige Kert Valbet sõnas, et võrdlusportaalid ei eelista ühtegi müüjat ning see, et nende võrdluses osutusid Eesti Energia ja Eesti Gaasi paketid kalleimaks on ikka sõltuv nende ettevõtete endi hinnapoliitikast.

Eile avaldunud loos tõid võrdlusportaalid elektrihind.ee ja gaasihind.ee välja hinnaerinevused erinevate elektri- ja gaasipakkujate vahel. Uudisele vastas kiirelt ka Eesti Energia, kelle esindaja Ester Ausmees sõnas, et elektrimüüjat ei tasu valida üksnes sõprade kogemuste, leheartiklite ega hinnaportaalide põhjal, vaid et hinnapakkumised tuleks igalt müüjalt eraldi võtta, et parimat diili saada. Eesti Energia ja Eesti Gaasi paketid olid hinnavõrdluses kalleimad.

«Võrdlusportaal ei eelista ühtegi müüjat ning annab kliendile läbipaistva võrdluse turu hetke hindadest ning samas võrdleb ka tingimusi. Klientide suhtes oleks aus, kui müüja hindu ei peida ning hinnastamine oleks läbipaistev,» sõnas Kert Valbet vastulausena Eesti Energiale.

Ta täpsustas, et Eesti Energia esialgsest vastusest jääb mulje, justkui kasutaks hindade peitmise strateegiat enamus kohalikke elektrimüüjaid, kuigi nii see ei ole. «Tegelikult kasutavad sellist taktikat täna ainult Eesti Energia ja Eesti Gaas. Alexela, Imatra, Elektrum, 220 Energia ja VKG Elektrivõrgud sellist lähenemist ei kasuta. Kui seitsmest elektrimüüjast kaks peidavad hinnad personaalse hinnastamise taha ja hinnakujunemist ei selgita, siis viis pakkujat konkureerib läbipaistvalt,» kirjeldas Valbet olukorda.

Suures pildis nõustus Valbet Eesti Energia üleskutsega, et inimesed võiksid erinevate tarnijate pakkumisi omavahel võrrelda, kuid ta möönis ka, et reaalsuses ei vaevu inimesed kõikide müüjate pakkumisi võtma, kuna see tegevus on tüütu ja ajakulukas. «Võrdlusportaalide mõte seisnebki selles, et inimese eest on see aeganõudev ja tüütu töö juba tehtud ning müüjad on võrdsetel alustel võrdlusesse seatud,» kinnitas Valbet, lisades ka, et Eesti Energia e-teeninduses või klienditeeninduses tuvastamisega ei saa tarbijate andmeid ja personaalset tarbimisprofiili, nagu nende esindaja väitis. «Et saada inimese personaalsele tarbimisprofiilile ligi, peab klient minema e-Eleringi ja volitama Eesti Energiat tarbimisandmetele ligi pääsema,» täpsustas Valbet.

«Eesti Energia hinnapoliitika on meie kogemuse põhjal paraku sageli see, et ka lojaalsetele püsiklientidele pakutakse ja «soovitatakse» vaikivalt kallemaid pakette, sest paljud tarbijad ei hakka hindu võrdlema ning usaldavad pikaaegset kliendisuhet,» andis Võrdle OÜ juhatuse liige karmi hinnangu. Soodsam hind tehakse tema sõnul sageli üksnes siis, kui klient vahetab elektrimüüjat - sellisel juhul kasutatakse n-ö win-back strateegiat, pakkudes kliendile oluliselt soodsamat paketti, et tarnija-kliendisuhe ei lõppeks.

«Kutsume Eesti Energiat ning Eesti Gaasi üles enda hinnastamise põhimõtteid avalikustama - see lihtsustaks oluliselt inimeste valiku protsessi ning ka võrdlusportaalidel oleks veel täpsemad võrdlustulemused, kui kõigi müüjate hinnastamispoliitika oleks läbipaistev,» sõnas Valbet kokkuvõtteks, kinnitades tarbijate jaoks lisaks, et börsipaketid tulevad pikas perspektiivis soodsamad, kui fikseeritud paketid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles