Eestisse ei tohi enam Venemaalt taimesaadusi ega puuvilju tuua (17)

Copy
Õunad. Foto on illustreeriv.
Õunad. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Alates tänasest ei tohi Eestisse ja ka teistesse Euroopa Liidu riikidesse tuua kolmandatest riikidest, sealhulgas Venemaalt taimesaadusi ja taimi, et tõkestada taimekahjustajate levikut.

Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna nõuniku Ülle Metsmani sõnul on loetelu, mida kolmandatest riikidest Eestisse saabudes kohvrisse panna ei tohi, päris pikk. Tuua võib vaid viit sorti värskeid puuvilju, nagu banaan, durian, ananass, dattel ja kookospähkel. Eestisse ei lubata enam tuua kartulit, õunu, apelsine, isegi taimi ja lõikelilli, edastas Raadiouudised

«Piirangute põhjus on see, et Euroopa Liidus on uutest piirkondadest järjest rohkem leitud väga palju ohtlikke taimekahjustajaid, nii haigusi kui ka kahjureid, ja nende leviku takistamiseks on rangemad reeglid ka kehtestatud, et lihtsalt ei tuleks meile uusi kahjustajaid, mida meil täna veel Euroopa Liidus ei ole,» selgitas Ülle Metsman.

Põllumajandusamet teavitas täna reisijaid uutest reeglitest Tallinna lennujaamas, sest lisaks puuviljadele toovad lennureisijad Eestisse palju lõikelilli. 

Narva-Venemaa piiripunktis peavad inimesed nüüd arvestama, et nad ei tohi puu- ja köögivilju üle tuua, isegi, kui see on hooajaline nähtus. 

«Narvas inimesed, kellel näiteks on suvila teisel pool piiri, kes kasvatavad ise seal endale toiduks värsket puu- ja köögivilja, peavad edaspidi arvestama, et kõike, mis puudutab tomateid, sibulaid, porgandeid, õunu, pirne, marju – nii aia- kui metsamarju –, värskel kujul nad ei tohi enam kaasa tuua,» rääkis Metsman.

Kes aga väga tahaks näiteks Peterburist sugulastele õunu kingiks tuua, peab piiril esitama spetsiaalse paberi. Tuleb pöörduda Venemaa riikliku taimekaitseteenistuse poole ja taotleda endale fütosanitaarsertifikaat. «See on päris keeruline. Õun ei ole kõige parem suveniir, mida kaasa tuua,» ütles Metsman.

Tallinna lennujaamas ega Narva piiripunktis tolliametnikud piirangu esimesel päeval Eestisse sissetoomiseks keelatud taimesaadusi ei avastanud. 

Ida tollipunkti juhataja Virgo Treinbuki sõnul on keelatud puu- või köögiviljaga riiki saabuval reisijal võimalus need Venemaale tagasi viia või Eesti riigile loovutada. Loovutatud kraam pannakse sügavkülma hoiule ja hiljem hävitatakse.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles