Jõuluaja liigtarbimine: prooviks sel aastal ilma?

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mercury Press/Scanpix

Rahaasju lahkav blogi Laenukool pani kokku nimekirja soovitustest, kuidas jõuluajal tarbimist ohjes hoida ja rohkem rõhku panna rahuajaks tituleeritud aastalõpu olustiku nautimisele.

Juba novembrist on kaubanduskeskuste parklad autosid täis ja käib üks suurem ostlemine. Ostupühad nagu e-smaspäev, must reede ja küberesmaspäev meelitasid kliente aktiivselt oma kukrut kergendama, kirjutab Laenukool.

Jõuluajale eelneval perioodil aga ostavad enamus inimesi kokku erinevaid jõuluehteid ja -kaunistusi, «koledaid» jõulukampsuneid ja kingitusi perele ning sõpradele. Sõnastades olukorda veidi teisiti: käib üks suuremat sorti ületarbimine. Tihti saame kingituseks asju, mida me ei vaja ning kingime ka ise asju, mis saajale ei pruugi meeldida, kuid hinges tuntav kinkimise kohustus läkitab neid hankima sellegipoolest. Kui arvestame sisse ka sõidud ning külaskäigud, erinevad jõulupeod ja uhked pidulauad, siis elab enamike rahakott jõuluajal üle kõvema salenemiskuuri. 

Mis on minimalism? 

Tarbimise seisukohast tähendab minimalism, et omatakse ja hangitakse vaid seda, mida reaalselt vaja on. Minimalistid ei oma teadlikult kõike üleliigset. Tarbimise asemel üritatakse keskenduda inimsuhetele ja vaba aja kvaliteetsele veetmisele.

Minimalistlikud jõulupühad tähendavad keskendumist sellele, mis on oluline. Teadlased on kinnitanud, et liigne asjade omamine tekitab stressi ning rahulolematust. Kõige suurema õnnetunde toovad aga lähedased suhted ja kohalolu. Selleks puhuks edastaski TF Banki Laenukooli blogi mõned nõuanded, kuidas liigset tarbimist jõuludel vältida.

Kingi targalt, mitte palju

Kingituste tegemine võib olla kulukas ning stressirikas tegevus. Käime pea laiali mööda poode, et leida kõigile sobiv meene ning kulutame rohkem, kui eelarve soosib. Tihtipeale ei pruugi aga kink isegi kingisaajale meeldida. 

Meeles tasuks pidada, et kingituste tegemisel ei ole kõige olulisem, kui kallis on asi, vaid ikka see,  mis tundega see kingitus tehakse ja mis tunde see kingitus võiks kingitavale tekitada. 

Laenukooli nõuanded, millest kinkide tegemisel lähtuda:

  • Tee nimekiri asjadest, mida sul on päriselt vaja ning palu perel ja lähedastel sama teha. Nii ei kuluta ei sina ega su lähedased asjatult raha otstarbetutele ostudele. 
     
  • Firma jõulupeol või sõprade ringis tehke loosipakid või hoopis annetage koos teatud summa heategevuseks. Jõuluaeg on andmise aeg!
     
  • Kui sa ei tea, mida kinkida, ära haara poest küünlaid või sokke, vaid kingi kinkekaart või mõni elamuspakett, mis kingi saajale ka mälestuse loob. 
     
  • Kingi sinul kasutuna seisev, kuid muidu kasulik asi edasi. Siinkohal leidub kindlasti palju vastakaid arvamusi, kuid reaalsuses on ikkagi mõtekam mõni sahtlis seisev kingitus edasi kinkida inimesele, kellel seda võiks vaja minna või kes oskaks seda rohkem hinnata. Et vältida ebameeldivusi, siis pea kindlasti meeles, kes sulle kingituse algselt kinkis.
     
  • Lastele kingituste tegemisel kingi neile midagi, mida nad kas vajavad, kannavad, loevad või tõepoolest on juba pikka aega tahtnud. Kui lastel on liiga palju asju, tüdinevad nad neist kiirelt ära. Lapsed ei vaja esmajärgus asju, vaid meie aega.
     
  • Kvaliteet on olulisem kui kvantiteet: kingi valimisel lähtu sellest, mis on praktiline ja kvaliteetne.

Pakkepaber olgu taaskasutatav

Kingituste pakkimine on samuti päris suur kulu, näiteks kui kinkekott maksab 2,5 eurot ning kingitus ise 10 eurot, siis on see juba 25% kingituse maksumusest. Samuti jääb pakkimispaberist alati jääki, mida me ära ei kasuta. Seetõttu võiks kasutada näiteks riidest kotikesi, ajalehti, paberkotte jms. Kui saad kingituse kinkekotis, siis ära lennuta seda prügikasti, vaid kasuta järgmise kingituse pakkimisel.

Jõuluaeg on rahuaeg - puhka ka ise

Tihtipeale on detsembrikuu täidetud erinevate jõulupidudega: kord töökaaslaste keskis, kord sõpradega, ning loomulikult on olengud pere seltsis. Sa ei pea aga kindlasti minema igale poole, kuhu sind kutsutakse, kui töötamisest või ükskõik millest on toss väljas. Täiesti okei on vahel ka ei öelda ning võtta aega iseenda jaoks. Jaluta metsas, loe lemmikraamatut ja joo sooja kakaod või vaata pidžaamas telekat. Kui korraldad ise peo, palu külalistel näiteks üks roog kaasa võtta - nii saavad ka nemad korraldamisel osaleda ning sellest rõõmu tunda. Sina aga ei pea tervet päeva pliidi ees veetma.

Tee jõuludekoratsioonid ise

Käies detsembris jõulupidudel, sõprade ja lähedaste juures, või vaadates akendest sisse, on kõik jõuludekoratsioonidest üle uputatud. Kodu saab kaunistada ka lihtsalt ja maitsekalt, ilma sadu eruosid kulutamata. Taaskasuta vanu jõuluehteid ning otsi näiteks Pinterestist ideid, kuidas ise kaunistusi teha. Omapäraseid ja stiilseid jõuluehteid saab teha käepäraste vahenditega. Jaluta metsas ja võta kaasa mõni lagenud kuusepuu oks ja käbi. Dekoratsioonide valmistamine on tore ja loominguline tegevus, mida perekeskis ette võtta.

Süüa pole vaja kahe eest

Jõuluaja üks sümboleid on lookas laud, kus süüa on alati rohkem kui tarvis ning osa sellest võib lõpetada prügikastis. Planeeri pühadelaud nii, et laual oleks traditsiooniline toit, mis jõulutunde tekitab. Kui see ei ole oluline, siis valige toit, mis kõigile meeldib. Kindlasti peaks meeles pidama ka koguseid, kuna jõuludel ei ole vaja puudusehirmus kokata tervele armeele. Arutage ette, kuidas söögilaua katate – kui teete ühiskokkamist, tehke nimekiri vajaminevatest toiduainetest ning leppige kokku, kes mida toob. Nii ei löö sa eelarvet lõhki ja ilmselt ei pea ka jaanuaris stressama kogunenud liigkilode pärast.

Mõnusat pühadeaega soovivad nii Laenukool kui ka Postimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles