Uus seadus võimaldab üürnikelt remonti nõuda

Tarbija24
Copy
Üürikorter Lasnamäel. Pilt on illustratiivne.
Üürikorter Lasnamäel. Pilt on illustratiivne. Foto: KV.EE

Justiitsministeerium on valmis saanud üürisuhteid reguleeriva uue eelnõu, mis võimaldab tulevikus üürileandjatel üürnikelt korterite remontimist nõuda, suitsuanduri patareide vahetamata jätmise eest leppetrahvi teha ja makseraskuste korral kiiremini üürilepingut lõpetada, kirjutab ERR.

Üürileandjate huve esindavad huvirühmad on viidanud probleemile, et võlaõigusseaduses sätestatud üüriregulatsioon on liialt üürniku poole kaldu ning pärsib seetõttu üürituru arengut.

Huvirühmad on seisukohal, et võimaldades üürisuhetes rohkem paindlikkust, kui hetkel seadus võimaldab, suureneks oluliselt erasektori valmisolek üürisektorisse investeerimiseks ning seeläbi kasvaksid oluliselt üürnike valikuvõimalused sobiva eluaseme leidmisel.

Suurema muudatusena näeb eelnõu ette uue võimalusena, et üürileandja ja üürilevõtja võivad lepingus kokku leppida, et üürnik peab lepingu lõppedes kõrvaldama hariliku kasutamise käigus tekkinud kulumise ja halvenemise, mis tähendab, et üürnik viib asja sisuliselt samaväärsesse seisundisse, nagu see oli siis, kui ta selle üürileandjalt sai.

Eluruumi kulumise või halvenemise kõrvaldamiseks vajalike remonditööde näidetena toob justiitsministeerium lagede ja seinte värvimist, tapeedi vahetamist, täkete pahteldamist seintel, põranda süvapuhastust või muud sellist tööd, millega üürnik saab reeglina ilma erioskusi omamata hakkama.

Loe pikemalt ERRist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles