Aiandusidee uueks aastaks – päikesepatareiga valgusti

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päikesepatareiga valgustid annavad hämaruses aiale õdusust ja tekitavad meeldiva tunde. Lisaks on need ka kasulikud – esiteks ei vaja nad maja elektrivõrku lülitamist, ei mõjuta teie elektriarveid ning sõltuvad vaid sellest, kui palju päevavalgust nad saavad.

Sellised päikesepatareidel toimivad valgustid on muutunud viimastel aastatel üha populaarsemaks, samuti on suurenenud nende valik ja ka võimalused paigaldada neid kuhu tahes nii aias kui ka maja ümber, kirjutab portaal idenyt.

Kuna päikesepatareidega aiavalgustid kasutavad pimedas seda energiat, mida päeval akudesse on kogutud, on need siiski valguseallikana ebastabiilsed ega valgusta pimedal ajal suuremaid alasid. Siiski on neist valgustitest õhtuhämaruses ja pimeduses palju abi, ka kujunduslikus mõttes annavad need aiale palju juurde.

Erinevus on ka lampide tulede värvuses. Näiteks lambid, millel on valged LED-pirnid, annavad tugeva, kuid samas ka üsnagi külma ja mitte just hubast valgust. Kollased LED-pirnid ei anna küll nii palju valgust, kuid vastutasuks on need soojema ja hubasema kumaga. Tuleb arvestada, et valgusekuma ei ole valgustist eemal seega eriti suur - lihtsalt helendab lambi ümber.

Päikesepatareidel valgustid ei saa mingil juhul asendada vajalikku valgust kõnniteedel või sissekäikude juures, kus nähtavus on igal ajal väga oluline. Ilmselge on ka see, et päikesepatareil töötavaid valgusteid ei saa meie kliimas kasutada esmase valgusallikana.

Küll aga on nende valgustite kasutamine efektne hämarduvas aias ja maja ümber, kus see annab meeldivat hubasust ja loob meeleolu helenduva objektina. Pealegi ei ole päikeselised päevad enam kaugel.

Kindlasti tuleb meeles pidada, et päikesepatareidega lampe ja nende pirne ning akusid ei tohi visata lihtsalt prügikasti, kuna need sisaldavad kahjulikke aineid. Seega peaks enne lampide ostmist tegema selgeks, kuhu neid hiljem ära saab anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles