Üllatav: 2019. aasta populaarseimaks reisisihtkohaks on endiselt see Aasia linn

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Hong Kong
Hong Kong Foto: Aleksandar Pasaric / Pexels

Detsembris avaldatud viimase Euromonitori raporti kohaselt on kõige populaarsemaks reisisihtkohaks maailmas endiselt Hong Kong.

Euromonitori uuring hõlmas üle 400 erineva linna ja kajastab täies mahus 2018. aasta rändajate statistikat, prognoosides ka 2019. aasta lõpptulemusi, mis põhinevad kolmveerandaasta andmestikul. Uuringutulemustes arvestati kõiki reisimise tüüpe: ärireisid, puhkusereisid, sugulaste külastamised jm. Riigisiseseid reise, kruiisireisijaid ja läbisõitjaid jällegi uuringus arvesse ei võetud.

Top 100 populaarseima reisisihtkoha hulgas on enim esindatud Aasia maad, mille tõmbekeskused moodustavad üle kahe viiendiku globaalselt populaarseimatest sihtkohtadest. Mandriliselt omab selles arvestuses teist kohta Euroopa ja kolmandat Põhja-Ameerika. 

Top 20 reisisihtkohta 2018. aasta koguandmete põhjal.

1. Hong Kong

2. Bangkok

3. London

4. Macau

5. Singapur

6. Pariis

7. Dubai

8. New York

9. Kuala Lumpur

10. Istanbul

11. Delhi

12. Antalaya

13. Shenzhen

14. Mumbai

15. Phuket

16. Rooma

17. Tokyo

18. Pattaya

19. Taipei

20. Meka

Seni kogutud statistika põhjal peaks vaatamata sel aastal linna haaranud rahutustele suutma Hong Kong esikohast kinni hoida ka 2019. aastal. Linna soodne asukoht Hiina külje all (Hong Kongi külastajatest ligikaudu 50% pärineb Hiinast) ning selle värvikas ööelu ja põnev kultuuripärand meelitavad Euromonitori andmete kohaselt Hong Kongi siiani üle 25 miljoni välisreisija aastas. 

2018. aastal kolmas olnud London on Brexiti segadusest tingituna selleaastases edetabelis paari kohta kaotamas - 2019. aasta koguarvestuses prognoositakse teda populaarsuselt viiendaks sihtkohaks. Ainukeseks top 10-st väljakukkujaks prognoositakse aga New Yorki, kus reisijate numbrid ei kasva sama lennukalt, kui 2018. arvestuses tagapool olnud sihtkohtade omad ning eeldatavasti murrab NY asemel top 10sse Delhi. 

Tõusu tegevad reisisihtkohad

Euromonitor tõi eraldi märkimisväärsete linnadena välja Singapuri, Delhi, Hurgada ja Fukuoka kui sihtkohad, mis kas aina populaarsust koguvad või seda edukalt säilitavad. Singapuri puhul toodi välja kruiisisektori tugevat kasvu; Delhi on saanud oluliseks luksus-, meditsiini-, spordi- ja kultuuriturismi sihtkohaks seoses tervise- ja heaolu turismi globaalse arenguga; Hurgadas viidi läbi mitmeid infrastruktuuri uuendusi ning ta on eriti Euroopa külastajate seas populaarne oma ööelu ja veespordi poolest; ning Fukuoka on kõvasti populaarsust kogunud kui hea iduettevõtete rajamispaik, kuhu esialgu reisib enim inimesi just naabermaadest (Lõuna-Koreast, Hiinast ja Taiwanist).

Eestlased Brexitit ei karda

Tallinna Lennujaamast lahkunud regulaarlendude (tšarterlende pole siinkohal arvestatud) 2018. aasta top 10 on järgnev:

1. London

2. Stockholm 

3. Vilnius

4. Milano

5. Oslo

6. Moskva

7. Kopenhaagen

8. Helsingi

9. Amsterdam

10. Berliin

Tallinna lennujaama andmed pärinevad sisseostetud andmebaasidest, kuna otseselt lennujaam ise pileteid ei müü. Selle aasta 8 kuu andmetele põhinedes on top 10s ainult üks uustulija: Amsterdami asemel on esikümnesse jõudnud Kiiev, kohe seitsmendale kohale. Suureks muutuseks top 10s on samuti Berliini tõus: esimese kaheksa kuuga on linn tõusnud populaarsuselt kümnendalt kohalt neljandaks. Ülejäänud esikümme (ja top kolme järjestus) näeb aga kaheksa kuu andmetel välja samasugune, nagu eelmisel aastal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles