Kinnisvarabüroo ennustus: kinnisvara hinnatõus keskustes jätkub

Tarbija24
Copy
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter.
1Partner kinnisvara juht Martin Vahter. Foto: Tairo Lutter

Kinnisvarabüroo 1Partner tegevjuht Martin Vahter spekuleeris, et järgmisel aastal on nii Tallinnas kui ka teistes tõmbekeskustes oodata kinnisvara jätkuvat hinnatõusu.

Vahteri sõnul veab Tallinna hindasid üldine majanduskasv, sellega kaasnev palgatõus ning ka linnastumine. «Kinnisvara hinnad kasvavad koos üldise elukallidusega ning järgmisel aastal võib oodata Tallinna ja veel paari-kolme tõmbekeskuse korterite 5–7-protsendilist tõusu,» ütles ta pressiteate vahendusel.

Vahter lisas, et turul domineerib hästi teeniv keskklass, kes ostab aina rohkem uhkeid kodusid. «Kui seni langes ostjate arv selgelt 200 000-euroste ja kallimate korterite juures, siis nüüd on see piir 250 000 juures. Majade puhul on valulävi tõusnud 300 000 pealt 350 000 euroni,» lisas Vahter statistikat.

1Partner Kinnisvara tegevjuhi sõnul on möödas aeg, kui arendajad tegid kallima otsa korteritele suuri allahindlusi. «Kui arendajal raha jätkub, siis pole tal erilist motivatsiooni kiirelt ja soodsalt kallis korter ära müüa,» avaldas Vahter.

Hinnatõus puudutab Vahteri sõnul siiski ainult suuremaid tõmbekeskusi. «Pealinna lähivaldadesse kerkib kümnete kaupa ridaelamuid nii suure tempoga, et ühest otsast maja veel ehitatakse, aga teises juba elavad inimesed sees,» rääkis Vahter ja lisas, et langeva elanike arvuga Eesti piirkondades võib kinnisvara hoopis väärtust kaotada.

Trend: korterid muutuvad aina väiksemaks

Vahteri sõnul läheb ehitamine paratamatult järk-järgult kallimaks. «Ehitushinda mõjutavad nii tööjõukulude kasv kui ka pidevalt rangemaks muutuvad energiasäästu-nõuded,» kommenteeris Vahter.

«Kui ühe ruutmeetri ehitamise hind kasvab, siis teevad arendajad kättesaadava lõpphinna hoidmiseks selle võrra väiksemaid kortereid. Uusarendused on timmitud üliefektiivseks ja ühtegi lisaruutmeetrit juurde ei toodeta. Sisuliselt jõuab kinnisvarasse sama trend mis reisimisel – lennuki istmed ja reavahed muutuvad järjest kitsamaks,» ütles Vahter.

Vahteri sõnul on uued odavama otsa kahe- ja kolmetoalised korterid senisest kümmekond ruutmeetrit väiksemad. «Õnneks paigaldatakse väiksematesse korteritesse tihti parem ventilatsioon, õhk ei saa otsa ja kodus kannatab endiselt elada,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles