Ekspert prognoosib elektrihinna püsimist tänavusel tasemel (3)

Tarbija24
Copy
Kõrgepingeliin.
Kõrgepingeliin. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Eesti elektrihind peaks järgmisel aastal jääma samasse suurusjärku nagu see oli tänavu, kuid ebasoodne ilmastik ja kahe tuumajaama sulgemine Rootsis võivad siiski elektri defitsiiti suurendada, mis võiks hinda tõsta, prognoosis Alexela energiaportfellide juht Kalvi Nõu Vikerraadio saates «Lõpp hea, kõik hea».

«Kui viimase aasta jooksul tuleb Soome hinnatase umbes 40–45 eurot MWh kohta, siis 2020. aastaks kaupleb Soome finantsturg täpselt sealsamas kandis,» ütles Nõu, kelle selgitusel peab sellele juurde arvutama hinnalisa Eestile, kuna Eestis on elekter üldjuhul kallim kui Soomes.

«See on sellepärast, et Eesti, nagu ka Läti ja Leedu, on praegu elektridefitsiidis, mis tähendab, et kui elektrit on puudu, siis tuleb seda nii Rootsist või Norrast kui ka kolmandatest riikidest juurde osta ja kui ülekandeliinid saavad piltlikult öeldes täis –Rootsist ja Soomest tuleb maksimaalsel hulgal elektrit –, siis juhtubki see, et Baltikumis hakkab hinda tegema mingisugune tootmisseade, mille omakulu on kõrgem,» selgitas Alexela energiaportfellide juht.

Kui 2018. aastal hinnavahe Soomega sisuliselt puudus, siis tänavu tuleb hinnavahe keskmiselt juba üle kahe euro megavatt-tunni kohta – selge märgi on jätnud Narva elektrijaamade sulgemine ja teisalt ka see, et Auvere elektrijaam, mis oleks pidanud suletud plokke asendama, on suure osa aastast olnud remondis ja turult väljas, rääkis Nõu.

Elektri hinda võib hakata tõstma ka see, et Rootsis pannakse juba mõne päeva pärast kinni üks vanem 850 megavatise võimsusega tuumajaam ning järgmise aasta jooksul peaks veel üks amortiseerunud tuumajaam Rootsi turult lahkuma, märkis ta.

Pikemalt ERRist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles