Tallinna kesklinna toidupoodide hinnad: kust saab odavaimalt?

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Foto: Arvo Meeks

Detsembris ja novembris läbi viidud uuringutest selgub, millistest Tallinna kesklinna poodidest on võimalik odavaimalt toidu-, hügieeni- ja joogikaupu soetada. 

Kommunikatsioonifirma Dalton võrdles detsembris Tallinna kesklinna poodides populaarseimate toidugruppide (puuviljad nagu banaanid ja apelsinid, piim, munad, juust, sai, leib, šokolaad, õlu jne) hindu. Uuringusse olid kaasatud Aia tänava Prisma, Viru tänava Maxima, Kaubamaja toidumaailm, Solarise toidupood, Stockmanni toidupood ja Nautica Rimi. Uuringust ilmnes, et odavaimad hinnad olid Aia tänava Prismas, millest ei jäänud taseme poolest väga kaugele maha ka Viru tänava Maxima, Nautica Rimi ja Solaris (17 toote võrdluses oli nende kaupluste toidukorv keskeltläbi 4 eurot kallim, kui Prismas). Selgelt kallima hinnatasemega (10+ eurot 17 toote võrdluses) on endiselt Tallinna Kaubamaja ja Stockmann. 

Piltlikustava näitena: kui 2,5% kilepiima sai detsembri keskel Prismast kätte 0,49 euro eest, ning Nautica Rimis ja Solarises oli selle hind 0,60 euro kanti, siis Kaubamajas maksis kilepiim näiteks 0,69 eurot ja Stockmannis 0,89 (Viru Maximas oli soodsaimaks alternatiiviks Daltoni kohaselt 0,99 eurot maksnud Farmi täispiim 3.8-4.2%). Näide kaks: kui Prismast oli võimalik osta banaane kilohinnaga 0,95 senti ning võrdlemisi lähedal oli ka Viru tänava Maxima kilohinnaga 1,07, siis Kaubamajas, Nauticas ja Solarises oli banaanide kilohind uuringu kohaselt 1,99-2 eurot (Stockmannis oli kilohinnaks 1,50). Viimane näide: kui Talleggi kanafilee kilogrammi hind oli Prismas 4,97 eurot, siis Maximas, Solarises ja Nauticas oli ta 50-80 eurosenti kallim ja Kaubamajas ja Stockmannis oli tema hinnaks vastavalt 7,40 eurot ja 7,90 eurot.

Päris kõik uuringus võrreldud tooted ei olnud 100% identsed ja kui kaupluses puudus väljavalitud toode, võeti Daltoni sõnul võrdluseks soodsaim alternatiiv (nt kui ülejäänud poodides sai võrrelda Fazeri Kodusaia hinda, aga Maximas seda polnud, võeti alternatiiviks soodsaim analoogne toode, antud näite puhul Kirde sai). 

Novembri keskel viis Dalton läbi veel laiaulatuslikuma uuringu, kus võrreldi erinevate Tallinna kesklinna kaupluste vahel suurusjärgus 150 analoogse toote hindu. Uuringus võeti luubi alla Aia tänava Prisma, Kaubahalli Rimi, Norde Centrumi Rimi, Kaubamaja toidumaailm, Linnamäe Maxima, Solarise toidupood ja Stockmanni toidupood. Toonasest uuringust selgus, et suures plaanis väga sarnase hinnatasemega olid kesklinna Prisma ja Maxima, mille toidukorvi maksumus 173 toote võrdluses erines alla kahe euro (Prisma kasuks). Aia tänava Prisma ja Rimide toidukorvide hinnad 160+ toote võrdluses erinesid vastavalt 15 ja 40 euro võrra Prisma kasuks. Solarise ja Prisma toidukorvide maksumus 166 toote võrdluses erines aga juba 100 euro ulatuses Prisma kasuks ning Kaubamaja toidumaailma ja Stockmanni toidupoe 140+ toote vahelises võrdluses Prismaga olid vastavate poodide toidukorvid Prisma omast suurusjärgus 150 eurot kallimad. 

Uuringu tellijaks oli Prisma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles