Reisijana tormisel merel: istu ja vaata horisondi suunas

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Torm merel.
Torm merel. Foto: Eero Vabamaegi

Eesti Mereakadeemia laevanduskeskuse juhataja ja kapten Jarmo Kõster selgitas, mida tuleb reisijatel tormisel merel meeles pidada.

Täna hommikul andis ilmateenistus taaskordselt hoiatuse tormituulte suhtes, mis võivad murda puid ja tekitada igat sorti pahandust. Paratamatult teevad tormituuled olukorra ekstreemsemaks ka merel, ässitades üles mäslevaid laineid, mis omakorda tingivad olukorra, kus laevade kulgemine on kõike muud kui sujuv. See aga ei tähenda, et laevaga reisijatel oleks põhjust paanikaks.

«Reisija jaoks on kõige tähtsam teadmine, et ükski kapten ei soovi ohtu seada kõige väärtuslikumat ehk inimesi laeval. Samuti ei seata ohtu laeva ega kaupa,» sõnas kapten Kõster, kes kinnitas ka, et tänasel päeval osatakse ennetada olukordi, kus reisijad peaksid end ohustatuna tundma. Kui ilm on ikka siililegi selgelt väga hull, siis sadamast lihtsalt ei väljuta ning jäädakse ootama ilmaolude paranemist.

See, et laev tormisel merel kõigub, on paratamatult täiesti normaalne ja toimub olenemata laeva suurusest, sõnas Kõster. «Soovituslik oleks meeles pidada, et kui on teada, et laeva ülesõidul ühest sadamast teise on oodata tormi ja lainetust, võiks paar tundi enne laeva väljumist manustada merehaiguse vastaseid ravimeid. Nendest ei ole erilist kasu, kui manustatakse alles siis, kui on juba halb hakanud,» õpetas ta ja lisas, et lainetuse tõttu on laevas liikumine kindlasti raskem ning soovitatav on liikuda mööda seinaääri, võimalusel kindlasti kusagilt kinni hoides. «Laeva kaupluseid külastades tuleb olla äärmiselt ettevaatlik lettide vahel liikudes, kuna letid või kaup nendel võib hakata liikuma. Võimalusel tasuks istuda ja vaadata horisondi suunas,» jagas Kõster veel õpetusi. 

Laevafirma Eckerö Line'i Eesti filiaali juht Katrin Sirk Aun lisas, et tugevast tuulest tekkinud lained löövad vahel suure jõuga vastu laeva, tekitades heli, mis võivad tunduda pauguna. Ka selle paratamatusega peab arvestama. 

Kokkuvõtvalt sõnas Kõster, et merel tuleb alati säilitada rahu, kuna paanitsev käitumine ei aita kedagi. Kui tekib kahtlus, et olukord tormisel merel võib ohtlikuks kujuneda, tasuks konsulteerida laeva infotöötajatega, kes peavad omama igakülgset väljaõpet ja peavad oskama juhtnööre jagada, kuidas laeval vastavates oludes käituda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles