Lugeja küsib: millistel töötajatel on eelis puhkusegraafiku koostamisel?

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Kuurort.
Kuurort. Foto: Pixabay

Tööinspektsioon vastas küsimusele, kellel on eelis soovipäevadele olukorras, kus kõik töötajad tahavad samal ajal puhata.

Murelik juhataja kirjutas oma olukorrast, kus paljude (pereinimestest) töötajate puhkusesoovid langevad täpselt kokku ettevõtte kõige kiirema perioodiga ning juhataja ei teadnud, kuidas käituda - kas ta peab kõigi soove järgima, või võib ta neid mitte arvestada ja koostada puhkusekava ettevõtte huvidest lähtuvalt. 

Tööinspektsiooni ennetusosakonna nõustamisjurist Greete Kaar täpsustas, et töölepingu seadus täpsustab, kes on töötajad, kellel on õigus nõuda põhipuhkust neile sobivaimal ajal. 

Õigus nõuda põhipuhkust sobival ajal on:

  1) naisel vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust;

  2) mehel vahetult pärast lapsehoolduspuhkust või naise rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal;

  3) vanemal, kes kasvatab kuni seitsmeaastast last;

  4) vanemal, kes kasvatab seitsme- kuni kümneaastast last, – lapse koolivaheajal;

  5) koolikohustuslikul alaealisel – koolivaheajal.

Ülaltoodud töötajad on eelistatud isikud, kelle soovidega peab tööandja puhkuse ajakava koostamisel kindlasti arvestama. Ehk kui nad avaldavad soovi kasutada puhkust teatud perioodil, peab tööandja need puhkused märkima puhkuse ajakavasse. Oluline on meeles pidada, et tööandja peab soovidega arvestama üksnes juhul, kui töötajad avaldavad soovi puhkuste ajakava koostamise hetkel. Hiljem nende soovidega arvestama ei pea.

Kui eelistatud isikute puhkusesoovid langevad ühele ajale ning tööandjal on keeruline tööd korraldada, võiks töötajatega puhkuse kasutamise aja suhtes läbi rääkida – ehk on keegi nõus oma puhkuse aega muutma. Siiski, kui töötajatega kokkuleppele ei saada, peab tööandja arvestama töötaja sooviga ning korraldama tööd teisiti (nt palkama selleks ajaks lisatööjõudu).

Üldinfona tuleks veel meeles pidada, et puhkuse osadeks jagamine käib üksnes poolte kokkuleppel. Vähemalt 14 kalendripäeva puhkust peaks töötaja kasutama järjest, kui ei ole tööandjaga erikokkulepet. Tööandjal on aga ka õigus osadeks jagamisest keelduda ning töötaja peab sel puhul kasutama kogu oma põhipuhkust ühe osana. 

Tööandjal lasub kohustus teha puhkustegraafik uue aasta esimese veerandi jooksul. Kui tööandja seda aasta esimese veerandi jooksul suutnud pole, võib iga töötaja jääda puhkusele enda poolt soovitud ajal, teatades sellest ette 14 päeva. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles