Briti tippjuhid teenivad keskmise palga paari päevaga (1)

BNS
Copy
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks

Esmaspäeva õhtuks on Briti suurima sissetulekuga firmajuhid teeninud sel aastal juba niisama palju kui riigi keskmine töötaja terve aastaga, näitas värske uuring. 

FTSE-100 firmade tippjuhid teenivad Briti keskmisest 117 korda rohkem, näitas uuring. Värskeimatel andmetel teenib keskmine Briti töötaja aastas 29 559 naelsterlingit (34 749 eurot), keskmine firmajuht, kelle aastapalk on 3,46 miljonit naelsterlingit, teenib sama summa kolme päevaga.

Sel aastal hakkavad Suurbritannias kehtima uued meetmed palkade läbipaistvuse suurendamiseks. Börsil noteeritud firmad, kellel on Suurbritannias üle 250 töötaja, peavad nüüdsest avalikustama, kui suur on nende tippjuhi ja keskmise töötaja palgavahe ning seda põhjendama.

Uuringu korraldanud instituudi CIPD juht Peter Cheese ütles, et ettevõtteid võetakse nüüd juhtide palkade eest vastutusele, kuid arvudest teatamine olla vaid algus.

«On vaja, et ettevõtted hakkaksid õigustama tippjuhtide väga kõrget palgataset, eriti selle suhtes, kuidas ülejäänud tööjõudu tasustatakse,» ütles ta.

Uurijate sõnul on kõrge palk sel aastal ilmselt üks keskseid teemasid. Kasvav sotsiaalne ebavõrdsus ja selle lahendamine oli oluline teema ka detsembris peetud Briti üldvalimistel, mille võitsid ülekaalukalt peaminister Boris Johnsoni konservatiivid.

Opositsioonile Tööpartei kritiseeris konservatiive suutmatuse eest pidurdada ebavõrdsuse kasvu, millele on osutanud ka ÜRO.

Alates rahanduskriisist on konservatiivide juhitud Briti valitsused rakendanud kasinusmeetmeid ja piiranud kulutamist. Johnsonit on ärgitatud kasinusest loobuma ja kulutusi suurendama, eriti vaesemates Kesk- ja Põhja-Inglismaa piirkondades, mille Tööparteile selja keeranud valijad aitasid tal valimised võita.

Rahandusministeerium teatas läinud nädalal, et tõstab aprillist üle 25-aastaste töötajate miinimumpalka 6,2 protsenti, 8,72 naelani tunnis.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles