Liikluskindlustuse müüdid: kas maha sõidetud liiklusmärgi kahju tuleb omast taskust tasuda? (2)

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Auto ja liiklusmärk, viltune liiklusmärk, linnakeskkond, õnnetus.
Auto ja liiklusmärk, viltune liiklusmärk, linnakeskkond, õnnetus. Foto: Pexels / Daria Sannikova

Eestis on liikluskindlustus kohustuslik igale sõidukile, mis liikluses osaleb. IIZI sõiduki- ja masinakindlustuse tootearendusjuht Triin Kääramees täpsustas mõnede levinumate kindlustusega seotud müütide paikapidavust. 

Müüt 1: müüdud auto puhul saan ettemakstud kindlustusraha tagasi

Kui liiklusregistris muudetakse sõiduki omanikku, siis lähevad üle ka kõik autoga seotud õigused ja kohustused, sealhulgas liikluskindlustus. Paljudele tuleb üllatusena, et peale sõiduki müümist ei saa masina vana omanik enda sõlmitud liikluskindlustuse lepingut enam lõpetada.

Seaduse kohaselt liiguvad kõik masina õigused ja kohustused üle uuele omanikule. Kui autole on liikluskindlustus sõlmitud näiteks 12 kuuks ja see müüakse juba kolmandal kuul, siis ei saa müüja ehk eelmine omanik ülejäänud üheksa kuu liikluskindlustust kuidagi tagasi. 

IIZI sõiduki- ja masinakindlustuse tootearendusjuhi sõnul tasub uuel omanikul liikluskindlustus kohe korrektselt ümber vormistada, et lepingu lõppemise teavitused jõuaksid õigel ajal õigele inimesele. 

Müüt 2: parklas autouksega tekitatud kahjustust liikluskindlustus ei korva

Tihti tekitavad parklas mõlgitud uksed segadust ning võib tulla üllatusena, et autouksega teisele sõidukile tekitatud kahju on samuti hüvitatav liikluskindlustuslepingu alusel. Näiteks 2018. aastal toimus Ülemiste Keskuse parklas 125 juhtumit, mille kahju ulatus kokku 0,12 miljoni euroni (LKF-i statistika). Kui on teada kahju tekitaja, siis hüvitatakse kahjud liikluskindlustuslepingu alusel. Oluline on juhtum fikseerida ja esimesel võimalusel kindlustuse poole pöörduda. «Pöörduda võib nii enda kui ka süüdlase kindlustusseltsi,» selgitas Kääramees.

Müüt 3: maha sõidetud liiklusmärgi kahju tuleb endal kinni maksta

Tihti arvatakse, et maha sõidetud liiklusmärgi tõttu tekkinud kahju on põhjustaja kanda. «Liiklusmärgi parandamise kulud hüvitab liikluskindlustus,» sõnas aga Kääramees. Kuna sellises olukorras kannatanu füüsiliselt ise kohal ei viibi, siis kiputakse sündmuskohalt lahkuma, mis võib olla põhjustatud valearusaamast, et kahju tuleb nagunii korvata oma taskust. «Sündmuskohalt lahkudes tuleb hiljem tõesti kogu kahju endal hüvitada, kuid õigesti käitudes on abi kindlustusest,» teatas Kääramees. Õigesti käitumine sellistes olukordades tähendab sündmuskoha fikseerimist ja kainet seisundit. 

Nii liiklusmärk, naabrimehe aed, teepiirded, tänavalaternad, aga ka muud võimalikud varakahjud on hüvitatavad liikluskindlustuslepingu alusel, kui õnnetuse hetkel pole liiklusseadust muud moodi rikutud (joobes juhtimine, selgelt üle lubatud kiiruse sõitmine jne).

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles