Swedbank: hinnatõus peaks sel aastal tulema mõõdukas

Tarbija24
Copy
Tallinn 19.11.2019. Swedbanki peahoone Tallinnas.
Tallinn 19.11.2019. Swedbanki peahoone Tallinnas. Foto: Remo Tõnismäe

Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik rääkis hinnatõusu teemal 2020. aasta prognoosidest. Swedbanki hinnangul keskmise palga kasv jaheneb, ent see ületab endiselt hindade kasvu.

Keskmine tarbimiskorv kallines detsembris võrdlemisi vähe, eriti arvestades endiselt kiiret palgakasvu. Hinnatase kerkis aastatagusega võrreldes 1,8 protsendi võrra. Aastaga odavnesid alkohol, elekter ja sideteenused. Alkoholi hinda mõjutas aktsiisimaksude langus. Elektri hinda alandas soe, vihmane ja tuuline ilm, mis ühelt poolt vähendas Põhjamaades elektri tarbimist ja teiselt poolt soodustas elektri tootmist. Tallinna Vesi langetas majapidamistele detsembris veerandi võrra vee- ja reoveeteenuse hinda.

Hinnataset kergitasid detsembris kolm kaubagruppi: meelelahutus, transport ja toit. Tarbijate sissetulekute kasv ja optimistlik vaade tulevikku suurendavad nõudlust ja võimaldavad siseturule suunatud kaupmeestel hindu tõsta, kinnitas Elmik. Samas seisavad mitmed välisturule müüvad ettevõtjad silmitsi hoopis müügihindade langusega, kuna hinnasurved maailmaturul on hetkel tagasihoidlikud. Eesti eksportijate müügihinnaindeks langes novembris aastatagusega võrreldes 1,2 protsenti.

Mootorikütused kallinesid Eestis detsembris, kuna tõusis nafta hind. Nafta kallines detsembris eurovääringus aastaga 16%. Jaanuaris on nafta hind aga volatiilne tänu pingete kasvule Lähis-Idas. Samas konflikti osapooled sõda ei taha ja OPECil on võimalike tarneraskuste korral ruumi tootmismahtusid suurendada. Seetõttu peaks naftabarreli hind mõne aja pärast taas liikuma lähemale 60 USD tasemele.

Sellel aastal peaks keskmine tarbimiskorv kallinema veidi vähem kui eelmisel aastal. Kui eelmisel aastal ulatus inflatsioon 2,3 protsendini, siis selleks aastaks prognoosib Swedbank 2,1-protsendilist hinnatõusu. Hinnatõusu prognoositakse eelmisest aastast aeglasemaks, kuna toit ja eluasemega seotud kommunaalkulud (elekter, vesi) peaksid kallinema vähem kui 2019. aastal.

Keskmine palk kasvab aga hindadega võrreldes endiselt kiiremini. Keskmine netopalk tõuseb sel aastal Swedbanki hinnangul 5 protsenti. Võrreldes 2018. aasta annab palgakasv küll veidi järele, kuna majanduskasv aeglustub ja tööjõupuudus leeveneb, seda eriti eksportivates harudes, hindas Swedbank olukorda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles