Ligi: «väga kiire» hinnatõusu legendi ei maksa endale sisendada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Peeter Langovits.

Euroopa ühisraha andis Eestile majanduslikult suurema usaldusväärsuse ja turgutas majanduskasvu. Kiire hinnatõusu legendi ei maksa endale sisendada, sest tänavune hinnatõus on madalam kui sel aastatuhandel keskmiselt, lausus rahandusminister Jürgen Ligi Eesti esimest euroaastat kommenteerides.

«Euro andis Eestile täieliku kuuluvuse Euroopasse, majanduslikult aga palju suurema usaldusväärsuse kui väikese valuutaga võimalik,» lausus Ligi.

Eurol on Ligi sõnutsi kahtlemata oma osa meie tänavuses kiires majanduskasvus, aga tegelikult ka kindlustunde ja majanduse taastumises juba alates 2009. aasta neljandast kvartalist. «Aga väga tähtis oli seegi, et kriisaja kärped olid paljudele seletatavad ja talutavad euro kui sümboli pärast, ehkki kõike tulnuks teha ka nii lihtsate asjade nagu Eesti rahanduse ja tuleviku nimel, » rääkis Ligi.

«Seda «väga kiire» hinnatõusu legendi võiksime endale mitte sisendada, see ei ole tõsi ega ka kuidagi abiks,» lausus Ligi. Hinnatõus on tema sõnutsi tänavu tegelikult madalam (4 protsendi lähedal) kui sel aastatuhandel keskmiselt või selle enamikul aastatel.

Eesti inflatsiooni mõjutajad on tema sõnul olnud domineerivalt kütuse ja toiduainete hinna tõus välisturgudel. Nende osa on meie elatustaseme ja põhjamaise asendi tõttu ka tunduvalt üle Euroopa keskmise, ent aasta teisel poolel see mõju taandus ning asendus üldise majanduskasvu mõjuga, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles