Kohtuotsus: karastusjookide dieetversioonid ei pea aitama kaalu langetada

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Karastusjookide purgid toidupoe letil.
Karastusjookide purgid toidupoe letil. Foto: PAUL ELLIS / AFP / Scanpix

Ameerika Ühendriikide föderaalkohus kinnitas, et karastusjookide nn dieet- ehk väiksema kalorsusega variandid ei pea aitama inimestel kaalu langetada.

Uudis otsuse kohta tuli läinud aasta päris lõpus pärast seda, kui California osariigis kaebas tarbija karastusjoogi «dieet» Dr Pepperi kohta, süüdistades tootjafirmat (Keurig Dr Pepper) valereklaamis, kuna sõna «dieet» toote nimes vihjavat toote kaalualandavale toimele ja selle reklaamides esinesid tihti piitspeenikesed naised.

Ametliku kaebuse esitanud naine Shana Becerra väitis, et ta on dieetversiooni Dr Pepperist joonud 13 aastat uskumusega, et see aitab tal kaalust alla võtta. Pärast kolmeteist aastat tundis ta end petetuna, et jook seda ei võimalda.

Föderaalkohus aga ei rahuldanud tarbija kaebust, mis oli varem hagi mitterahuldava otsuse saanud ka madalama astme instantsilt. Kohus leidis, et joogi tootjad ei ole rikkunud ühtegi seadust ning loogiline mõtlemine tingib, et karastusjookidelt ei saa oodata kaalulangetavat efekti. Ringkonna vanemkohtunik Jay Bybee selgitas lisaks, et sõna «dieet» tähendus muutub vastavalt sellele, kas seda kasutatakse nimi-, tegu- või omadussõnana. Viimases tähenduses kasutades võib Bybee kohaselt «dieet» tähistada ka lihtsalt vähendatud kalorisisaldusega toodet. 

«Arvestades termini kasutamise konteksti, ei tohiks ükski mõistlik tarbija uskuda, et Dr Pepperi dieetversiooni nimes sisalduv sõna «dieet» lubab joogi tarvitamise puhul eeldada kaalukaotust,» sõnas Bybee kokkuvõtvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles