Kas reisikindlustus kehtib ka sõjaolukorras?

Copy
Reisimine.
Reisimine. Foto: Pexels / Porapak Apichodilok

Kasvavad pinged Iraani ja USA suhetes tekitavad arusaadavalt palju ebakindlust Lähis-Ida piirkonda reisimise osas. Seesami kindlustusekspert Jonatan Jõks selgitas, kas ja mille eest on reisikindlustuse sõlminud inimene kaitstud riigis, kus on välja kuulutatud sõjaolukord.

«Kuigi välisministeeriumi antud hoiatus Iraani ja Iraaki reisimise eest puudutab vaid väheseid eestlasi, teevad pingelised välissuhted ärevaks ka reisijaid, kes on planeerinud talviseid puhkusereise vahetus naabruses paiknevatesse populaarsetesse sihtkohtadesse, nagu Egiptus või Araabia Ühendemiraadid,» rääkis Jõks, kes soovitab reisikindlustuse tingimustesse praeguste sündmuste valguses eriti hoolikalt süveneda. 

Meditsiiniabikindlustus

Meditsiiniabikindlustus on reisikindlustuse kohustuslik osa, mis katab reisil olles ootamatu haigestumise või õnnetusjuhtumiga kaasnevad ravi- ja transpordikulud. «See kehtib ka reisi ajal tekkinud sõja- (või sõjalaadses) olukorras, kus inimene haigestub või end vigastab. Kui aga sõjaolukord on juba välja kuulutatud ning inimene otsustab siis teadlikult kriisikoldesse sõita ja seal midagi juhtub, siis seda enam kindlustus ei kata,» selgitas Jõks.

Reisitõrkekindlustus

Reisitõrkekindlustus aitab katta reisi ära- või poolelijäämise kulud. Sõda või sõjalaadset olukorda kindlustused otseselt reisimise välistuseks ei pea ning kindlustusjuhtumina läheb arvesse see, kui eskaleerunud konflikti tõttu peaks lennuaeg muutuma või lend hoopiski ära jääma. «Kuna reisitõrkekindlustusi on erinevaid, tuleb kindlasti tähelepanu pöörata detailidele, mis valitud paketti kuuluvad. Reeglina kaitseb reisitõrkekindlustus ainult siis, kui lennufirma teatab muudatusest lennugraafikus või tühistab lennu sootuks, siis kui reis on juba alanud või kuni 24 tundi enne reisi algust,» rääkis Jõks.

Laiendatud kaitsega on aga õigus hüvitisele ka juhul, kui lennugraafiku muudatus toimub rohkem kui 24 tundi enne reisi algust, õpetas Seesami esindaja.

Kui reisikindlustust sõlmides valida omal soovil tühistamise võimalus, võib reisi ära jätta mistahes põhjusel – sinna alla kuuluvad näiteks ootamatud tööülesanded, õnnetus pereliikmete või lemmikloomadega jne. Samuti võib reisile mineku tühistada hirmu pärast sõjaolukorra ees. Omal soovil tühistamise võimalusega kindlustus peab olema soetatud kahe nädala jooksul alates reisi või lennupiletite ostmisest.

Kindlustaja soovitab igal juhul sõlmida reisikindlustuse lepingu vahetult pärast piletite soetamist. Raha kokkuhoidmiseks tasub end enne reisi valimist põhjalikult riskidega kurssi viia ja valida kõige optimaalsem kaitse vastavalt sihtkohale ja reisi iseloomule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles