Eakalt naiselt peteti välja üle 40 000 euro (3)

Tarbija24
Copy
Raha.
Raha. Foto: Arvo Meeks

Põhja prefektuuri teatel kandis 63-aastane Lasnamäe elanik välismaistele pangakontodele üle 40 000 euro ega saa oma raha väidetavalt kauplemisplatvormilt kätte.

Eile jõudis politseini info, et naisele pakuti investeerimisvõimalust ning novembri keskpaigast detsembri lõpuni kandis ta välismaistele pangakontodele kokku 41 470 eurot. Oma raha naine väidetavalt kauplemisplatvormilt enam kätte ei saa ning kelmid nõuavad juurdemakseid.

Kannatanu kasutas enda sõnutsi keskkonda terra-finance.cc ning tegi sealt saadud juhiste järgi ülekandeid erinevatele Eestist väljas asuvatele pangakontodele. Nimetatud lehekülje osas on ka Finantsinspektsioon avaldanud hoiatusteate. Finantsinspektsiooni hoiatusteadete sektsiooni tasuks alati kontrollida enne igasuguste investeeringute tegemist. 

«Seda sorti pettuste puhul on läbivaks jooneks see, et kelmid paluvad raha kanda välisriikide pangakontodele, seejärel keerutatakse raha erinevate kontode ja riikide vahel kuni see lõpuks sularahas välja võetakse. Selleks hetkeks kui kannatanu toimunust aru saab ja politsei poole pöördub, on paraku üsna väike lootus raha tagasi saada või teo toimepanijaid tuvastada,» kommenteeris taolisi juhtumeid kokkuvõtvalt Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kaarel Kallas.

Esmaspäeval teatati sarnasest juhtumist eaka mehega. Novembris võeti ühendust 76-aastase Põhja-Tallinna elanikuga ning pakuti investeerimisvõimalust. Mees kandis paari nädala jooksul välismaisele pangakontole 12 199 eurot ning arvas, et raha läheb investeerimisplatvormile. Raha mees välja võtta ei saanud ning selleks hakati temalt erinevaid makse juurde nõudma.

Investeerimiskelmid on saanud kätte miljoneid

Postimees kirjutas detsembris, et eelmise aasta lõpuks olid investeerima kutsuvad kelmid Eesti inimestelt välja petnud üle 3 miljoni euro. Näiteks novembris sai politsei teate 17 uuest juhtumist, kus inimesi kutsuti investeerima või pakuti võimalust kaotatud raha tagasi saada – kelmid annavad inimestele lootust raha tagasi saada, kuid petavad neilt järjest enam välja.

«Kelmidel jagub Eestis tegevust seni, kuni inimestel on usk, et telefonikõne teeb rikkaks. Selline pakkumine on muidugi ahvatlev, kuid tasub meeles pidada, et keegi raha niisama ei kingi. Selle asemel tasub alati ise uurida, mis firmaga on tegu ja veenduda, et pakkumine on päris. Julgustan inimesi kahtluste korral ka ühendust võtma otse politseiga, helistades näiteks infotelefonil 612 3000, saame anda nõu ning kui paistab, et tegemist on kelmusega, selle eest hoiatada,» ütles Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Urmet Tambre.

Ole tähelepanelik ja järgi järgmisi nõuandeid

  • Kui sulle saabub investeerimispakkumine, mis lubab kiiresti suurt tulu, siis suhtu sellesse ettevaatlikult. Reeglina on selline kõne muukeelne ning «investeerimisspetsialistid» ei räägi eesti keelt.
  • Ära lae tundmatu «maakleri» palvel oma arvutisse programme, mis lubavad tal võtta üle pilti sinu arvutist – TeamViewer või AnyDesk.
  • Ära edasta «maaklerile» andmeid oma ID-kaardist, PIN-koodidest, infot muudest isikut tõendavatest dokumentidest, fotosid krediitkaardist jms.
  • Igasugune investeerimine ja laenu võtmine tähendab lepingu sõlmimist. Loe kindlasti läbi lepingu tingimused ja pööra tähelepanu võimalikele lisatasudele.
  • Ära tee ülekannet enne, kui oled kontrollinud konkreetse ettevõtte tausta.
  • Kui saad sellise kõne, lõpeta kõne kohe, blokeeri number ja anna sellisest kõnest teada PPA infoliinile 612 3000.
  • Kui oled saanud kahju, pöördu politseisse.
  • Hoiata palun sellest skeemist oma tuttavaid, sõpru ja pereliikmeid.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles