Igavene tõde: alkohol ja ravimid ei sobi kokku

Copy
Valuvaigisti tabletid.
Valuvaigisti tabletid. Foto: Toby Talbot/AP/Scanpix

Viimase aja sündmused kahjuks piltlikustavad, kuidas alkohol ja autojuhtimine ei sobi mitte mingil juhul kokku. Selle foonil tuletab Südameapteegi proviisor Külli Teder meelde, et ka alkohol ja ravimid ei sobi kokku ning on ravimeid, mille võtmise järel ei tohiks autorooli istuda.

Kõik on kuulnud, et alkoholi ja ravimeid ei tohi koos võtta, aga sageli ei teata, mis on selle põhjus. Ühtpidi võivad ravimid muuta tugevamaks alkoholi mõju, aga teistpidi võib alkohol muuta ravimite käitumist organismis (imendumist, jaotumist ja väljutamist), nende toime tugevust (leitud on isegi toime kolmekordset tõusu, mis võrdub üleannustamisega) ja kõrvaltoimete ilmnemist.

Tüüpilisemad alkoholi ja ravimite koostarvitamise kõrvalnähud on uimasus, pearinglus, iiveldus, aga ka pulsisageduse tõus ja sisemiste verejooksude teke. Paraku mõnel juhul ka insult ja maksakahjustused. Kõik ravimid satuvad maksa ning mõjutavad seda. Ravimite reeglipäraselt kasutamisel maksa üldjuhul liigselt ei rikuta, aga kui lisada ravimite mõjule alkoholi maksa kahjustav toime, siis koos toimub maksa hävitamine isegi kiiremini.

  • Väga ohtlik kombinatsioon on alkohol ja rahustid-uinutid, sest koosmanustamisel suureneb uinutav toime, mis võib viia uimasuseni ka päevasel ajal, millega kaasneb loomulikult erksuse ja reaktsioonikiiruse vähenemine. See võib kaasa tuua tähelepanu hajumise, aga ka hingamise aeglustumise.
     
  • Alkohol koos valuvaigististitega (ibuprofeen, ketoprofeen, deksketoprofeen, naprokseen, diklofenak, atsetüülsalitsüülhape, lornoksikaam jt) suurendab verejooksude tekkeriski (oht just seedetrakti verejooksudele).
     
  • Alkohol suurendab nitroglütseriini või isosorbiitdinitraadiga koostarvitamisel riski ortostaatilise hüpotensiooni tekkeks. Lahti seletatult: veresooned laienevad ning vererõhk langeb järsult, mille tulemuseks võivad olla nii kukkumine, pearinglus, üldine nõrkus kui teadvusekadu.
     
  • Alkohol võib ka epilepsiaravimite tarvitamise ajal põhjustada suuremat uimasust ning erksuse kadumist.
     
  • Alkohol vähendab antibiootikumide mõju haiguse ravimisel ja nende koosmanustamine võib tekitada ka südameprobleeme. Alkoholi ei tohi kindlasti tarvitada koos metronidasooliga (ja kuni kolm päeva pärast ravi lõppu), sest selline kombinatsioon tekitab väga halva enesetunde, oksendamise, peavalu, naha punetuse ja südamekloppimise ning mõnel juhul võib tulemuseks olla ka eluohtlik seisund.
     
  • Alkohol koos opioide sisaldavate valuvaigistitega võib kaasa tuua väga tugeva unisuse, segasuse ja erksuse kao, aga ka madala vererõhu. Võib viia eluohtliku seisundini.
     
  • Alkohol koos allergiavastaste ravimitega (nt klemastiin, difenhüdramiin ja kloorfenamiin) võib viia uimasuse, erksuse kao ning segasuse ja krampide tekkeni. NB! osad nn «gripiteed» sisaldavad samuti vanema põlvkonna allergiaravimite toimeainet.

Ravimid ja autojuhtimine

Osade ravimite toime või kõrvaltoime tõttu peaks vältima autojuhtimist ravimite tarvitamise ajal, sest tekkida võib uimasus, pearinglus, segasus ja reaktsioonikiiruse langus. Mõne ravimi puhul tuleb teada, kuidas ravim konkreetsele inimesele mõjub. Näiteks saab juba mõne päevaga aru, kuidas mõjutab looduslik rahustav tablett just sinu reaktsioonikiirust.

  • Uinutid, rahustid (ka looduslikud) ja krambivastased ravimid võivad põhjustada unisust, uimasust, vähendada reaktsioonikiirust ning keskendumisvõimet.
     
  • Allergiavastased ravimid (nt klemastiin ja difenhüdramiin) võivad tekitata uimasust, segadust ja reaktsioonikiiruse vähenemist.
     
  • Nn «gripiteed» sisaldavad raviaineid, mis võivad põhjustada pearinglust, uimasust ja reaktsioonikiiruse vähenemist.
     
  • Vererõhuravimid võivad põhjustada pearinglust ja väsimust ning järsku vererõhu langust. See on ka põhjus, miks tuleb enne autorooli istumist teada, kuidas konkreetne ravim just sinule mõjub.
     
  • Valesti annustatud diabeediravimid võivad põhjustada tähelepanuhäireid, uimasust ja nägemisprobleeme.

Tähelepanu võib hajuda aga ka tavaliste külmetussümptomite nagu köha, nohu ja pideva aevastamise puhul. Seepärast püsi haigena kodus, joo palju teed või vett ja puhka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles