Milline lumekoristusviis on parim?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus linnas.
Lumekoristus linnas. Foto: Mihkel Maripuu

Tõsist talve ei ole veel tulnud, kuid on viimane aeg selleks valmis olla. Milline viis on lumekoristuseks parim – kas lume kühveldamine, lükkamine, liivatamine või hoopiski lumepuhuri kasutamine?

See, millised vahendid ja meetodid on sobivaimad, sõltub nii lume hulgast kui ka puhastatava krundi ja tänavaosa suurusest. Oluline on see, et kõik lumekoristusvahendid oleks käepärast koheselt võtta, kui tihedat lund hakkab sadama, kirjutab portaal viivilla.se.

Tihti ununeb lumelabida ja liivakoti toomine keldrist või garaažist vaid seetõttu, et lund veel pole ja ilmad on sügiseselt soojad. Kuid isegi soojal talvel võib tabada hommikul tööle minnes üllatus, et välisukse ees on ootamatult paks lumi maas ning teerajad libedad.  

Kui väikese lumekohi saab kergelt ära lükata luua või harjaga, siis tiheda lõputu lumesaju puhul kulub puhastamiseks aega juba rohkem kui paar minutit.

Esmalt tasub vaadata ka termomeetrit. Mida külmem on väljas, seda lihtsam on värskelt sadanud lund tõsta ja pühkida. Kui ilm on pehmem ja lumi niiske peab valmis olema tugevate lumelabidate ja käsisahkade välja toomiseks. Milline meetod on siis parim?

Soolatamine

Maapinna ja teeraja soolatamine enne lumesadu on hea nipp selleks, et muuta lume lükkamine kergemaks. Sool aitab eelkõige sellele kaasa, et lumi ei külmuks tugevalt kokku. Kuid see meetod ei toimi enam siis, kui lund on sadanud juba piisavalt palju. Samuti võib sool  kahjustada betoonpindasid, paekivi ja taimi ning isegi tundlike koerte käppasid.

Liivatamine

Liiva või kruusa kasutatakse ainult libeduse tõrjeks. Seepärast oleks hea, kui liiva- või kruusakott on välisukse läheduses talvel käepärast võtta.

Lumelabidas

Vana hea lumelabidas on kõige tavalisem ja lihtsam vahend lumekoristuseks, kuid seda juhul, kui lund on mõõdukalt. Samas nõuab ka lumelabidas küllaltki suurt kätetugevust, mis sõltub inimese vanusest ja füüsilisest vormist.

Eriti vaevaliseks võib osutuda raske ja märja lume koristamine, kui seda on vaja tõsta ja vedada ühest teeotsast teise või tõsta rasket lund täis labidas oma pea kõrgusele, et lumi üle aia heita. Seega tuleks lumelabida valimisel arvestada selle kaalu, vastupidavust ja ergonoomikat.

Käsisahk

Käsitsi lükatava lumesaha puhul on eeliseks see, et lume saab lükata ühte kohta sahka samal ajal tõstmata ning korraga suurt kogust. Samas see eeldab, et oleks piisavalt ruumi, kuhu eemaldatav lumi kokku lükata. Teisalt on raske ja vesise lume lükkamine sahaga küllaltki raske. Seepärast tasub panustada võimalikult kerge lumesaha ostmisse, võttes arvesse selle vastupidavust.  

Lumefreesid

Kõige mugavam, kuid samas ka kallim on lumepuhur, millega saab teha tööd selga painutamata ja rasket lumekoormat kandmata. Lumefreesi ostmist kaaludes peab eelnevalt läbi mõtlema, kas te seda ikka vajate, kui suur on teie krunt ja aed, mida peate puhastama.

Kui teie aed või tänavalõik, mida puhastate, on väga väike, on nii võimsa masina ost piltlikult öeldes raha lumme loopimine. Kuigi sellise masinaga on lausa lust lund puhastada, peab jälgima suure töötuhina käigus, et ei paisataks lund ja kruusatükke möödakäijatele, lemmikloomadele või naabri teerajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles