Rahvusvahelise riigihanke piirmääraks saab viis miljonit eurot

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Peeter Langovits.

Tänasest jõustuvad riigihangete seaduse muudatused, mis puudutavad lihthangete regulatsiooni ning hankekorda ja hankeplaani. Samuti kehtestab Euroopa Komisjon uued riigihanke rahvusvahelise piirmäärad.

Siiani pidid hankijad lihthanke (ostu eeldatav maksumus on kuni 40 000 eurot asjade ja teenuste puhul või 250 000 eurot ehitustööde puhul) korraldamisel järgima riigihangete üldpõhimõtteid ning riigihangete seaduses sätestatut.Aasta algusest reguleerib lihthankeid lisaks aga ka eraldi paragrahv. Ka lihthanked tuleb edaspidi alustada kohustuslikuna riigihangete registris ning seda lihthanketeatega kui asja või teenuse eeldatav maksumus jääb vahemikku 10 000 – 40 000 eurot, ehitustööde puhul 30 000 – 250 000 eurot.

«Muudatuse eesmärgiks on tagada riigihangete suurem läbipaistvus ning avatus. Eelkõige tähendab see seda, et ka väiksemate ostude puhul on konkurents paremini tagatud ning hankijad saavad seadusest täiendavaid suuniseid lihthanke korraldamiseks,» selgitas rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna juhataja Agris Peedu.

Hankija peab uuest aastast kehtestama asutusesisese hankekorra, kui tema poolt ühes eelarveaastas planeeritavate asjade ja teenuste riigihangete eeldatav kogumaksumus ületab 80 000 eurot või ehitustööde riigihangete eeldatav kogumaksumus ületab 500 000 eurot. Näiteks peab selles hankekorras olema hankija majasisene riigihangete läbiviimise protseduur hangete jaoks, mille maksumus jääb alla lihthanke piirmäära. Samuti peab hankija määrama lihtsustatud korras tellitavate teenuste läbiviimise korra ning menetlusreeglid lihthangete jaoks, juhul kui hankija ei koosta lihthanke dokumenti. Kui hankija võimaldab allapoole lihthanke piirmäära jäävatel riigihangetel või lihthangetel või lihtsustatud korras teenuste tellimisel läbirääkimisi, siis tuleks ka läbirääkimiste kord määratleda just hankekorras. Nii hankekord kui hankeplaan on riigihangete üldpõhimõtetest tulenevalt avalikud dokumendid ning need peavad olema kättesaadavad hankija veebilehel. Hankeplaan tuleks hankijal kinnitada vahetult pärast eelarve kinnitamist.

Euroopa Komisjon teavitas liikmesriike, et uuest aastast muutuvad riigihangete rahvusvahelised piirmäärad. Näiteks ehitustööde puhul on uueks rahvusvahelise riigihanke piirmääraks 5 000 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles