Pane tähele: alla 30-eurose kahju puhul võib tarbijavaidluste komisjon sinu juhtumi uurimata jätta

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Foto: Arvo Meeks

Tarbijakaitseamet tuletab meelde, et nõu saamiseks võib nende poole alati pöörduda, aga alla 30-euroste konkreetsete rahaliste nõuete puhul ei pruugi tarbijavaidluste komisjon asja menetlema hakata.

Seda seepärast, et menetlemise kulud võivad kalliks osutuda ja pole iga juhtumi puhul lihtsalt otstarbekad. Vaidluste lahendamise kulud sõltuvad vaidluse keerukusest ning on keskmiselt vahemikus 170–450 eurot. 

«Üldjuhul vaidluse esmane asjaolude kontrollimine ei ole nii aja ja ressursimahukas. Samas need vaidlused, kus toimub komisjoni istung kolme liikme osavõtul ning asi lahendatakse komisjoni menetluse otsusega, siis sellise vaidluse kulu on minimaalselt 170 eurot. Juhul kui avaldus langeb menetlusest välja, ei ole kulud nii suured ja eraldi selliste juhtumite kulu me ei ole analüüsinud,» selgitas asja tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsiooniekspert Anne-Mai Helemäe. 

Otsuse tegemisel, kas väikese rahalise väärtusega nõuet hakatakse menetlema kaalub komisjon alati, kas tegemist on suurt hulka tarbijaid mõjutava rikkumisega. Kui see seda on, siis menetletakse kindlasti ka väiksema väärtusega kaupade suhtes esitatud pretensioone. Samamoodi võetakse ühendust kauplejaga, kellel on konkreetse juhtumi puhul tõendamiskohustus, et tema pole kauba defektsuses süüdi. 

Kõik avaldused, mis tarbijavaidluste komisjoni saadetakse, vaadatakse Helemäe sõnul läbi, selles võib kindel olla. Iga vaidluse asjaolud on aga erinevad ja neile antakse ka eraldi hinnang, et kas konkreetset juhtumit on mõistlik edasi menetleda või mitte. 

Kuus tehakse tarbijavaidluste komisjoni keskeltläbi 200 avaldust ja ligi 450 nõustamise päringut. Suuremad nõuded puudutavad eriti tihti just kasutatud autosid (keskmine nõue 1000 euro ringis) ning kodumasinaid ja reisiteenuseid (keskmine nõue 300 euro ringis). Enamik tarbijate poolt kauplejate vastu esitatud nõudeid jääb rahaliselt vahemikku 101–500 eurot (41 protsenti nõude esitajatest). Üle 1000-euroseid nõudeid esitab natuke üle viiendiku, alla 30-euroseid nõudeid aga keskeltläbi 5 protsenti kaebajatest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles