Üks küsimus: kui kiiresti peab tööandja vormistama miinimumpalga tõusu

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekord on teemaks miinimumpalga tõstmise vormistamine.


Küsimus

2012. aastal muutus Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud töötasu alammäär. Kas ja kui ruttu tuleb tööandjal töötajatele vormistada sellekohane töötasu muudatus töölepingutes neile, kelle töötasu on nüüd muutunud? Mida teha siis, kui töötaja pole töölepingu muudatusele allkirja andmisega nõus?

Vastab tööinspektor-jurist Kaia Taal

Töölepingu seaduse § 12 sätestab tõesti, et töölepingu muudatused tehakse vaid poolte kokkuleppel. Kuna nimetatud töötasu alammäära muudatus tuleneb õigusaktides tehtud muudatusest, siis vaatamata töötaja võimalikule vastuseisule on seaduse § 5 lõike 1 kohaselt tööandjal töötaja teavitamiskohustus. Alammäära järgimise kohustus töötasu maksmisel kokkulepet ei eelda, kuna tuleneb töölepingu seaduse § 29 lõikest 6.

Sama paragrahvi lõike 4 järgi esitatakse andmete muudatused töötajale kirjalikult ühe kuu jooksul muudatuste tegemisest. Tööandja võib nõuda töötajalt kinnitust andmete esitamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles