Uuring ⟩ Iga viies eestlane võtab arvete tasumiseks laenu (3)

Tarbija24
Copy
Raha. Foto on illustreeriv.
Raha. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Krediidihaldusteenuste ettevõtte Intrum uuringu kohaselt võtab üle viiendiku ehk 21 protsenti Eesti inimestest arvete tasumiseks laenu või kulutab ära krediitkaardi limiidi. 

Seda on 12 protsenti rohkem kui aasta varasemas uuringus ning veidi vähem Euroopa keskmisest, mis on 25 protsenti. Rahaliselt kõige raskem kuu inimeste jaoks on jaanuar.

Eesti vastajatest 18 protsenti möönis, et nad peavad laenama raha isegi väikesteks ootamatuteks väljaminekuteks, nagu näiteks autoremont. Vastanutest 15 protsenti laenab summasid, mis ulatuvad kümnendikuni nende igakuisest sissetulekust, teatas Intrum.

Küsitluses osalenutest ütles 53 protsenti, et nad olid laenanud pereliikmetelt või sõpradelt, veidi üle veerandi pangast ning 16 protsenti oli pöördunud eraisikust laenuandja poole. Eesti naised laenavad sagedamini raha pereliikmetelt, sõpradelt ja eraisikutelt, samas kui mehed võtavad laenu pigem pangast.

«Uuring kinnitas, et jõulud ja aastavahetus panevad inimeste finantsid proovile. Seetõttu tunnistas vastanutest 22 protsenti, et jaanuar on neile rahaliselt kõige raskem kuu, kuna kingitustele kulus planeeritust rohkem ning raha oli raske leida. Kindlasti peab seda silmas pidama järgmiste pühade eel, et hoida kulutusi endale sobivana,» ütles Intrumi Baltikumi tegevdirektor Ilva Valeika.

Intrumi uuringust

Krediidihaldusteenuste ettevõte Intrum koostab alates 2013. aastast Euroopa tarbijate maksearuannet. Aruande aluseks on 24 Euroopa riigi 24 000 tarbija seas tehtav uuring, mille abil saab heita pilgu Euroopa tarbijate igapäevaelule, nende kulutustele ja võimele leibkonna rahaasjadega toime tulla.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles