Tallinna hotellist koroonaviiruse kahtlusega haiglasse viidud turistid osutusid terveks (13)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Tallinna kiirabi toimetas täna Lääne-Tallinna keskhaiglasse kaks Hiinast pärit turisti.
Tallinna kiirabi toimetas täna Lääne-Tallinna keskhaiglasse kaks Hiinast pärit turisti. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna kiirabi toimetas täna Lääne-Tallinna keskhaiglasse kaks Hiinast pärit turisti, et kontrollida nende tervislikku seisundit ja selgitada välja, kas nad võivad olla nakatunud Hiinas leviva uut tüüpi koroonaviirusega. Enne kella kahte teatas terviseamet, et turistidel koroonaviirust polnud. 

Terviseameti erakorralise meditsiini osakonna juhataja Martin Kadai sõnul kutsus turistidele kiirabi hotelli administratsioon. «Kiirabi tasub kutsuda ikka ainult juhul, kui selleks ka tõeliselt põhjust on,» ütles Kadai, kelle sõnul pole põhjust Hiinast pärit inimesi karta. «Tõenäosus, et siin liikuv Hiina turist viirust kannab, on tegelikkuses väga väike.» 

Turistidele kiirabi kutsunud hotelli töötaja tõi üheks põhjenduseks tõiga, et turistid ei armastanud oma toast väljuda.

«Meile teadaolevalt pidasid hiinlased kiirabi saabumist riiklikuks formaalsuseks ning tegid meedikute saabumisel nendega täielikku koostööd. Haiglas tehtud kontroll aga näitas, et nad olid täiesti terved,» ütles Kadai, kes palub inimestel säilitada rahu ning suhtuda tervishoiuressursi ja kiirabi kasutamisse lugupidavalt. Hiina turistid lahkusid peale tervisekontrolli haiglast.

Delfi kirjutas, et tegemist oli vanalinnas asuva Schlössle hotelliga. Hotelli administratsioon keeldus teema kohta kommentaare jagamast.

Rahvusvaheline terviseoht

Hiina uue koroonaviiruse ohvrite arv tõusis 213-ni, kui Hubei provintsi tervishoiuametnikud teatasid täna 42 uuest surmajuhtumist.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas eile, et määratles Hiina koroonaviiruse haiguspuhangu rahvusvaheliseks terviseohuks. See otsus langetati eelkõige eesmärgiga aidata vaesemaid riike, et vältida haiguse levikut sinna, kus selle leviku piiramine oleks kehva tervishoiusüsteemi tõttu eriti keeruline.

Varem on WHO rahvusvahelise hädaolukorra välja kuulutanud näiteks Ebola tõttu aastatel 2014 ja 2019, Zika viiruse tõttu 2016. aastal ja seagripi tõttu aastal 2009.

Uusi nakatumisi on Hubeis ööpäevaga tuvastatud üle 1220 ja kogu riigis kokku 1982.

Hongkongis ilmuva ajalehe South China Morning Post andmetel on Hiinas viirusesse nakatunud vähemalt 9350 inimest.

Lisaks Hiinale on 98 haigusjuhtumit avastatud mujal maailmas, kokku 18 riigis. Nende hulgas on Soome, kus nakatumiskahtlus on 24 inimesel ja Saksamaa, kus nakatunud on viis inimest. Väljaspool Hiinat ei ole keegi haiguse tagajärjel surnud.

Viirus ohustab eelkõige vanureid ja väikelapsi

Eilse seisuga oli maailmas tuvastatud 7824 laboratoorselt kinnitatud 2019-nCOV juhtu, nende hulgas 16 tervishoiutöötajat. Teadaolevalt on praegu tõsisemalt ohustatud peamiselt Hiina riskipiirkonnas elavad/viibivad tõsiste kaasnevate tervisehädadega vanemaealised inimesed.

Koroonaviirused avastati eelmise sajandi 60ndatel aastatel, viirused suudavad nakatada nii inimesi kui ka loomi ja linde. Viirused tungivad organismi hingamisteede ja seedetrakti limaskesta rakkudesse, levides nii õhu teel piisknakkusena kui ka fekaaloraalselt. Tuntud koroonaviirused nagu beetakoroonaviirus HCoV-OC43 ja HCoV-HKU1 ja alphakoroonaviirus HCoV-229E põhjustavad nii ülemiste hingamisteede viirusnakkustele omaseid sümptomeid kui ka tõsiseid kopsuvaevusi, ohustades eelkõige vanureid ja väikelapsi.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles