Väikelaenu võtavad isukamalt maainimesed

BNS
Copy
Raha. Foto on illustreeriv.
Raha. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

SEB andmetel elab ligi 65 protsenti väikelaenude võtjatest väljaspool Tallinna, Tartut, Narvat ja Pärnut.

33 protsendi ulatuses on tegu keskmise sissetuleku ja madalate kohustuste tasemega naisterahvastega, veidi üle 30 protsendi ulatuses meestega, kelle kohustuste tase on samuti madalam, teatas SEB.

Umbes 17 protsenti väikelaenude klientidest moodustavad keskmisest väiksema sissetulekuga Eesti muukeelsed elanikud. Kokku on Eestis väikelaenu oma elus kasvõi ühe korra võtnud ligi 60 protsenti aktiivsest elanikkonnast vanuses 18 kuni 75.

«Üldiselt on meie ühiskonnas levinud arusaam, et väikelaenude võtmine on pigem negatiivne nähtus, millest hea finantskultuuriga inimene peab hoiduma. Samas on nii mõnegi kliendi jaoks väikelaenu võtmine osa teadlikust rajaasjade planeerimisest. Nii näiteks on üle 10 protsendi väikelaenude võtjatest keskmisest kõrgemate varade ja säästudega,» ütles SEB erasegmendi juht Triin Raudsepp pressiteates.

Lisaks märkis Raudsepp, et sarnaselt kasvuga eluasemelaenude ja liisingu valdkondades, on ka tarbimislaenude maht ning keskmine võetav tarbimislaenu summa on olnud viimastel aastatel tõusutrendis.

SEB andmetel võtavad väikelaene aktiivselt Eesti keskmise ja keskmisest väiksema sissetulekuga elanikud, kusjuures meeste ja naiste osa on selles vallas võrdne. 85 protsendi ulatuses võetakse laenu pankadest ning peamised põhjused on endiselt auto ost, kodu renoveerimine ja sisustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles