Hoiatus: Graanulimüüja ahistab inimesi lugematute e-kirjadega (3)

PM Majandus
Copy
Inspektsioon hoiatab spämmiva ettevõtte eest.
Inspektsioon hoiatab spämmiva ettevõtte eest. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Andmekaitse inspektsioon (AKI) hoiatab agressiivseid ja ebaseaduslikke turundusvõtteid kasutava küttegraanulite müüja eest, kes pommitab inimesi e-kirjadega läbi erinevate juriidiliste kehade ja meiliaadresside.

Küttegraanulite müüjat esindab läbi erinevate ettevõtete Sergey Bogomolov. Inspektsiooni sõnul on Bogomolov kasutanud kauba reklaamimiseks vähemalt viit juriidilist keha ja üheksat e-posti aadressi. Müüja kirju ja telefonikõnesid saavad nii ettevõtted kui tavainimesed. «Isik on rikkunud elektroonilise side ja isikuandmete kaitse seadusi, samuti infoühiskonna teenuse seadust ning keeldunud korduvalt täitmast AKI ettekirjutusi ja jätnud maksmata sunniraha,» teatas inspektsioon.

Bogomoloviga seotud küttegraanulite müügiga tegelevate ettevõttete peale on inspektsioon kaebusi saanud alates 2013. Tema erinevate ettevõtete e-posti aadressidelt saadetakse reklaampakkumisi küttegraanulitele ilma, et töötaks e-kirjas olev loobumislink ning samuti eraisikute nõusolekuta vastavaid pakkumisi oma e-posti aadressile saada.

AKI tuletab meelde, et kõigile elektrooniliste kanalite kaudu otseturustajatele kehtib nõue, et kui tegemist on eraisikule kuuluva e-postiga, ei tohi reklaami ilma inimese nõusolekuta või tema õigustatud ootuste puudumisel saata. Kui tegu on juriidilise isiku e-posti aadressiga, võib reklaami küll saata, aga kindlasti peab töötama loobumislink. E-kirjade saatja pole arvestanud ühegi nõudega.

Väärteokaristust määrata ei saa

Inspektsioon selgitas, et spämmi saatmise eest ei näe seadus enam väärteokaristust ette, kuid kuna väärteomenetluse tõendamisreeglid on muutunud karmimaks, poleks väärteokaristusest ka suurt kasu olukorra lahendamisel, kui saadetavat e-kirja pole võimalik äriühinguga seostada. Tihti saadetakse ju kiri suvalistelt välismaise e-postiteenuse pakkuja juures registreeritud e-postiaadressidelt.

Riikliku järelevalve raames tuleb otseturustajale teha esmalt ettekirjutus rikkumise lõpetamiseks ning alles seejärel saab alles sunniraha rakendada. «Tänases Eestis on aga äärmiselt lihtne seadustega pahuksisse sattunud juriidiline keha hüljata ja uus teha. Vana jäetakse tankistiks määratud juhatuse liikme käe all sundlõpetamist ootama ning sellisele surnud ettevõttele trahvi või sunniraha määramine ei anna mingit tulemust. Vastupidi, see tähendab riigile lisakulu, sest sunniraha sissenõudmiseks peab esmajoones ära maksma kohtutäituri tasu, sõltumata sellest, kas nõuet täita õnnestub või mitte,» teatas AKI.

Inspektsiooni sõnul pole ka kasu majandustegevuse keelust, sest selle saaks määrata siiski põhitegevusala suhtes. Kui tegevusalaks on küttegraanulite ja pelletite müük, ei saa seada keeldu kõrvaltegevusele. «Haldustrahvid, mida Eesti õigus kahjuks ette ei näe, annaksid võimaluse ökonoomsema menetluse kaudu kohe määrata sellistele selgetele korduvrikkujale trahv, mitte teha enne igat uut rikkumist läbi koormav tõendamis- ja uurimismenetlus,» sõnas inspektsioon.

Hoiatus

Inspektsioon on teinud Bogomolovi ettevõttele mitu ettekirjutust – hoiatusi ning määranud ka sunniraha. Kuivõrd ettekirjutused ja sunniraha määramine ei ole rikkumisi lõpetanud, avaldab AKI hoiatuse järgmiste ettevõtete suhtes:

New Horizons OÜ, mille juhatuse liige on Sergei Kastehein. Menetluse hetkel oli Sergey Bogomolov juhatuse liige.

Rapsoodia OÜ, mis on praeguseks registrist kustutatud. Spämmi saadeti e-postilt info@rapsoodia.ee.

Westinghouse OÜ, mille juhatuse liige on samuti Sergei Kastehein. Ettevõttega seotud e-posti aadressid on aga eestipelletid@gmail.com, oma.sooja.partner@gmail.com, buyer@mailza.site, hulgiladu@mailza.site, info@rapsoodia.ee, myyk@emailys.site, no-reply@okidoki.ee, invest@mailfence.com, tellimused@mails.site.

OÜ Adelaar, mis pommitab kliente E-posti aadressidelt, kust spämmi saadetakse on buyer@mailza.site, hulgiladu@mailza.site, info@rapsoodia.ee, myyk@emailys.site, no-reply@okidoki.ee, invest@mailfence.com, tellimused@mails.site.

Temonten OÜ, mille telefon on 5199 9998.

AKI sõnul n hoiatuse eesmärk on informeerida avalikkust ohtude eest, mis kaasnevad nimetatud äriühingutega lepingulistesse suhetesse asumisel. Näiteks kord küttegraanuleid/pelleteid ostnu ei saa enam peatada reklaamivoogu, otseturustusteenuseid pakkuv ettevõte võib osaleda õigusvastases otseturustuses. Hoiatust silmas pidades on võimalik end inimestel paremini kaitsta ja loetletud aadressidele saab spämmifiltreid eelseadistada.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles