Jäneserünnakust purjakil naabriteni: eriskummalised kindlustusjuhtumid 2019. aastast

Tarbija24
Copy
Läinud aastal pöördus vähemalt üks jänes oma peremehe vastu.
Läinud aastal pöördus vähemalt üks jänes oma peremehe vastu. Foto: Pexels / Ray Bilcliff

Eesti kindlustusselts ERGO tõi välja viis ebatavalist kindlustusjuhtumit eelmisest aastast.

ERGO kindlustuse kahjukäsitlusvaldkonna juhi Caterina Lepvaltsi sõnul peavad paljud eestimaalased end iseenesest ettevaatlikuks. «Meid iseloomustab kõrge kartuse protsent, et midagi võib meie vara ja koduga juhtuda või satutakse õnnetusse. See paneb inimesi enamasti tegema ettevaatlikumaid otsuseid,» rääkis Lepvalts. ERGO kindlustuse tellitud ohutuse uuringu järgi kardab õnnetusse sattuda 44 protsenti eestimaalastest ja koduga seotud õnnetusi lausa 48 protsenti elanikkonnast.

Õnnetused ei hüüa tulles ning on pea alati ootamatud. ERGO tõi välja viis mõtlemapanevat juhtumit möödunud aastast. Ära on toodud ka kindlustuse liik, mis taolise juhtumi puhul aitaks. 

Kodukindlustus: grill ja tugev tuul süütasid maja 

Eeldatavasti sai põleng alguse grilli süütamisel, kui puuhalust lendas säde eemal asuvasse puukuuri, tekitades seal põlevmaterjali süttimise. Selle tulemusena läks põlema puukuur, plahvatas bensiinikanister ning tuli levis kiiresti kõrvalasuvasse saunamajja. Hoone sai tugevaid tule-, suitsu- ja veekahjustusi. Kahjustada said maja katuse- ja seinakonstruktsioonid ning hävis enamik sisustusest. Päästeameti hinnangul oli grilli vahemaa põlevmaterjalist standarditele vastavalt tagatud. Tulekahju kiire leviku põhjus oli aga grillimise ajal tõusnud puhanguline ja heitliku suunaga tuul.

Kodukindlustus: purjus mees vandaalitses ettejäänud eramu kallal 

Tugevas alkoholijoobes kodanik väljus majapeolt turris olekus. Tema tee viis läbi naabermaja hoovi, kus ta vihahoos purustas garaažil kolm akent koos aknaraamidega. Akende lõhkumiseks kasutas mees kive ja kuuri kõrval seisnud redelit, millega nähtavasti «rammis» katki akende raamid ning tekitas muudki kahju. Kohale kutsuti politsei, kes fikseeris olukorra ning pidas lõhkuja kinni teises naabertalus, kus veriste kätega mees tunnistas naabritele tehtud hävitustööd.

Õnnetusjuhtumikindlustus: õnnetus kodustel torutöödel

Kannatanu tegi kodus iseseivalt torutöid. Saagides toru tiigersaega pooleks, väljus toru pinge alt ja selle tagajärjel laksatas tööriist mehele tugeva hooga vastu lõugu. Kodusel torutöölisel kukkus kohe välja üks hammas, mitmed teised hambad ning nägu said kannatada.

Õnnetusjuhtumikindlustus: jänes ründas peremeest 

Kodus lemmikloomana peetav jänes ründas oma peremeest, hammustades talle ülahuulde. Haav oli sügav ning vajas kohe mitut õmblust. Kannatanu vajas aega taastumiseks.

Õnnetusjuhtumikindlustus: bussipeatus kukkus pähe

Kannatanu viibis bussipeatuses, kui sinna saabunud buss sõitis ootamatult vastu ootepaviljoni. Selle tagajärjel varises sisse jaama klaaskatus. Bussiootaja sai löögi, klaasikillud kukkusid pähe ja nina sai haavata. Kannatanu oli šokiseisundis ja läks koju. Järgmisel päeval andis peavalu endiselt tunda ja nina oli paistes. Tervislik seisund ei võimaldanud tal tööle minna.

Mida taoliste kindlustuste puhul meeles pidada

Caterina Lepvalts selgitas, et kodukindlustuse puhul on oluline jälgida, millised kaitsed on poliisi valitud. Kõige laiema kaitse annab koguriskikindlustus, ent võib sõlmida ka valitud riskidega kindlustuse, näiteks ainult tule- või tormikahjud, vandaalitsemine, veeavarii jm. Sel juhul peab aga hoolikalt läbi mõtlema, millised on potentsiaalsed ohud. «Samuti soovitame alati kodukindlustusele lisaks valida vastutuskindlustuse, mis on abiks, kui näiteks ise põhjustad kodus uputuse või laps kriibib õues ära naabri auto,» lisas Lepvalts ja täiendas, et vastutuskindlustus on mõistlik eriti kortermajades, kus õnnetus võib hõlpsasti rikkuda ka naabri vara.

Õnnetusjuhtumikindlustus aitab kergemate juhtumite korral korvata puudujäävat osa sissetulekust ja ka ravikulusid. Tõeliselt määravaks muutub see kindlustusliik aga Lepvaltsi sõnul siis, kui leiab aset raskemat traumat põhjustav õnnetus, mille tagajärjel võib inimese elukorraldus täielikult muutuda ja igapäevaselt lisandub hulk terviseseisundist tulenevaid kulutusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles