Eesti Pank hoiatab: kodus pestud raha pole mõtet teibiga parandada (1)

PM Majandus
Copy
Pildil ERROR.
Pildil ERROR. Foto: Elmo Riig

Aastas leitakse Eestis umbes paarsada võltsitud kupüüri ja Eesti Panga teatel on seda väga vähe, kuid märksa enam annavad sularahaekspertidele tööd oma sääste veidrasse kohta peitnud inimesed, aga ka laialt levinud «kodune rahapesu», vahendas ERR.

«Valeraha on Eestis väga-väga vähe, me oleme üldse kõige väiksema võltsingute arvu leidudega riik, unikaalselt väikese leidude arvuga,» rääkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. 

Küll aga on Eestis väga levinud «kodune rahapesu» pesumasinasse pandud riiete taskus. «Pesuaine praktiliselt kohe hävitab pangatähe ultraviolettomadused, aga see on põhiline pangatähe turvaelement, mida kauplustes kontrollitakse,» selgitas Roosve.

Ta soovitab pärast pesupäeva mitte hakata sellist kupüüri kellelegi sokutama, vaid minna hoopis lähimasse panka, kus see tasuta ringi vahetatakse. Ka ei ole tark mõte hakata katkist rahatähte kodus parandama, näiteks teibiga. «Kui pangatäht rebeneb, ärge hakake teipi peale panema, te muudate enda ja teiste inimeste elu keeruliseks,» ütles Roosve.

Ta võrdleb puuvillapaberile trükitud rahatähti kevadlilledega, mis on väga õrnad, ja ei jõua ära imestada, kui hoolimatult inimesed nendega ümber käivad.

Pikemalt ERRist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles