Politsei: raha küsimine pole kuritegu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Vastuseks ühe lugeja küsimusele selle kohta, kas on normaalne kui kaubakeskuse parklas tegutsevad isikud inimestelt raha küsivad, vastas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja, et selles pole midagi seaduseavastast, kui raha loovutatakse vabatahtlikult.


«Pirita Selveri hämaras parklas hiilis minu autole ligi silmini pähe tõmmatud roosa villase mütsiga nooremapoolne naisterahvas ja poetas armetul toonil vene keeles, et ta tahaks süüa. Kas ma saaksin veidi raha anda? Pistsin käe taskusse ja ulatasin talle seal olevad mündid. Naine tänas pobinal ja eemaldus minust,» kirjeldab mõni aeg tagasi juhtunut Marek, kes oma teist nime ei soovinud avaldada.

Kui aga teiselgi korral, mil mees sama poodi külastas, kõik kordus, otsustas ta toimuvat jälgida. Sama naine käis nüüdki mööda autoderivi, koputades aknaklaasile. Nii mõnigi ulatas seepeale talle lausa paberraha ehk siis vähemalt 5 eurot. «Ilmselt oli naisterahval plaanis suurem söögiorgia maha pidada, sest ta käis järjepidevalt ühest autost teiseni,» sõnas Marek.

Oma vaatlust jätkates märkas ta, et naise tegevusel hoidis kiivalt silma peal tumedas riides mees, kellele naine ka hiljem veidi eemal kohtudes ja suitsu tehes kogutud raha üle andis. Seejärel naases naine oma varasema tegevuse juurde, mees läks aga poodi sooja.

«Lahkusin sealt mõru tundega, et niiviisi kaasinimeste kaastundlikkust ja lahkust kuritarvitades teenitakse tõenäoliselt päevas rohkem, kui on minu tööga teenitud sissetulek,» oli Marek nördinud.

Saatsime selle kirja kommenteerimiseks politsei- ja piirivalveameti Põhja prefektuuri, mille pressiesindaja Andres Sang selgitas, et küsijale raha andmine on iga inimese sisetunde küsimus, mingit kohustust selleks ei ole, samas pole ka küsimine keelatud tegevus. Keelatud on vaid kerjata teisi inimesi häirival moel.

«Arusaadavalt saab ka häiritust tajuda subjektiivselt ning kui ligitulnud inimese käitumine tõepoolest häirib, võib kohale kutsuda politsei. Üldjuhul ei jää aga sellised tülitajad koos võimaliku annetajaga parklasse politseid ootama. Kui aga on näha, et rahaküsija jätkab hoolimata märkustest teiste inimeste häirimist, võib kutsuda politsei olukorda kontrollima,» selgitas Sang.

Küsimusele, kas ka sel viisil tasu teisele üle andmine on loomulik, vastas politsei pressiesindaja, et kõik sõltub konkreetse juhtumi asjaoludest, näiteks kas naine annab raha vabatahtlikult ära, milline on nende isikute omavaheline suhe jm. Siiski, kui keegi arvab, et ta näeb pealt õigusrikkumist, tuleks politseile sellest teatada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles