Koroonapandeemia meelespea: Eesti E-kaubanduse Liidu soovitused ostlejatele ja kauplejatele

Tarbija24
Copy
Välismaalt tellitud saadetiste puhul peab hetkeolukorras arvestama võimalusega, et need tagastatakse saatjale.
Välismaalt tellitud saadetiste puhul peab hetkeolukorras arvestama võimalusega, et need tagastatakse saatjale. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuna koroonaviiruse leviku kohta on endiselt palju ebaselget, siis on soovitatav, et kõik kauplejad ja tarbijad rakendaksid ennetavalt maksimaalseid ettevaatusabinõusid.

Koroonaviirusega potentsiaalselt saastunud ruume ja alasid peaks enne nende taaskasutamist kindlasti puhastama ning seda tuleks teha regulaarselt, kuniks viiruse levimise üksikasjad pole täielikult selged, manitses Eesti E-Kaubanduse Liit kaupade vahendajaid ja hoiustajaid ettevaatusele. 

Kauba komplekteerijatel tuleb desinfitseerida tööle minnes käed, panna kätte kindad ja kanda näomaski. Võimalusel tuleks desinfitseerida saadetavate pakendite välispinnad.

Töötaja, kes tunneb end halvasti, peaks haiguskahtluse korral jääma kohe töölt eemale 14 päevaks, et välistada võimalus teiste nakatamiseks.

Praeguseks on enamik Eesti suuremad paki- ja kullerfirmad (DPD, Itella/Smartpost, Omniva, DHL) teinud pakkide üleandmise ja vastuvõtmise otsekontaktivabaks. See tähendab, et kuller hoiab kliendiga vähemalt 2 meetrit distantsi, kirjutab ise üles kliendi andmed, ei võta allkirja, teeb pakist pildi ega ole kliendiga lähikontaktis.

Lisaks on võetud kasutusele täiendavad meetmed pakiautomaatide uste, ekraanide ja makseterminalide regulaarseks desinfitseerimiseks.

Soovitused tarbijale:

  • Kui tellid kulleri, kasuta ainult kontaktivaba kauba vastuvõtmist, muul juhul keeldu.
  • Kui tellid kauba pakiautomaati, kasuta ekraani katsumiseks ja kapiuste sulgemiseks kindaid ja/või pese pärast korralikult käed.
  • Koju tellitud köögi- ja puuviljad tuleb kindlasti üle pesta.
  • Kui tunned end haigena, ära mine saadetise järele, vaid püsi kodus. Pöördu paki hoiustamise aja pikendamiseks vahendaja klienditeeniduse poole. Kui oled tellinud kulleri, kasuta kontaktivaba vastuvõtmist, kuid veel parem oleks suunata saadetis pakiautomaati ja pikendada saadetise hoiustamise aega.
  • Arvesta, et mitmed kullerfirmad on ajutiselt peatanud teenused, mis hõlmavad lunateenust (maksmist kauba kättesaamisel) ja isikuttõendavate dokumentide kohale toimetamist vm vahetut kontakti nõudvad teenused.
  • Saadetiste kohaletoimetamine on täielikult peatatud 13. märtsi seisuga Šveitsi lõunaosas ja Iraanis. Rahvusvaheliste saadetiste puhul tasub olla valmis oluliselt pikemaks saateajaks ning võimaluseks, et saadetis tagastatakse saatjale. Kõige kindlam on enne saadetise teelepanekut kullerfirmast küsida, kas soovitud riiki on mõtet praegu üldse pakki saata.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles