Algab koolitoidu ja õpilaste söömisharjumuste uuring

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõunavaheaeg Jüri gümnaasiumi sööklas.
Lõunavaheaeg Jüri gümnaasiumi sööklas. Foto: Raigo Pajula

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustab uuringut, mille eesmärk on välja selgitada koolilõuna söömine ning sellega rahulolu.


Küsimustik käsitleb koolinoorte söömisharjumuste ja -võimaluste teemasid. Uuringus osaleb ligikaudu 50 üldhariduskooli üle Eesti ja selle valimiks on 1200 õpilast 3., 6., 9. ja 12. klassidest, lisaks koolide juhtkond ja toitlustajad.

Uuringus osalevad koolid jäävad anonüümseks, selle korraldab Eesti Uuringukeskus. Küsitlusperiood kestab kuni jaanuari lõpuni ja uuringu tulemused selguvad aprillis.
«Kuigi koolilõuna oli lõppenud aastal sageli avalikkuse suure tähelepanu all, siis meil seni puudus usaldusväärne teave koolides pakutava toidu ja selle söömise kohta,» selgitas TAI ekspert Tagli Pitsi.

Ta lisas, et uuring annab vastused mitmetele küsimustele, näiteks kui rahul on õpilased koolilõunaga ning mis on võimaliku rahulolematuse põhjused. Tulemused on abiks edaspidiste tegevuste planeerimisel koolitoidu paremaks muutmisel.

Eestis on koolitoit algkooliõpilastele tasuta kättesaadav 2002. aastast. Alates 2006. aastast on riigieelarves ette nähtud toetus koolilõuna kulude katmiseks ka põhiharidust omandavatele õpilastele.

2011. aasta sügisest on koolilõuna maksumuseks 78 eurosenti ühe õpilase kohta päevas. See raha peaks täielikult minema tooraine peale. Kui koolilõuna maksumus kujuneb suuremaks, on omavalitsustel kaks võimalust: kas lisada riigi toetusele puudujääv osa ise või küsida lisa lapsevanematelt.

Koolitoit valmistatakse enamikes koolides kohapeal. Seda teeb reeglina kas toitlustaja või kooli enda palgal olev köögipersonal.

Möödunud aasta lõpus hindas TAI koolides ka riikliku koolipuuviljakava efektiivsust ja märgatavust ning laste harjumusi ja eelistusi puu- ja köögiviljade söömisel. Selle uuringu tulemused avalikustatakse veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles