Hambaarstide Liit: hambaravi peaks hetkel otsima vaid erakorralise juhtumi puhul

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Viljandi hambakliinik. Pilt on illustratiivne.
Viljandi hambakliinik. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Eesti Hambaarstide Liidu (EHL) hinnangul on praeguses olukorras hambaravi osutamine potentsiaalselt ohtlik ning seetõttu tuleks plaaniline hambaravi tulevikku lükata.

Eesti Hambaarstide Liit on koostamas nimekirja asutustest, kes igas maakonnas hakkavad osutama esmaabi. Tulenevalt valitsuse otsusest peatada haiglates plaaniline ravi, otsustas EHL, et kuna teenuse osutamine on koroonaviiruse pandeemia tõttu potentsiaalselt ohtlik nii patsientidele kui ka arstidele, tuleks plaaniline hambaravi edasi lükata.

Seda kahel põhjusel. Esiteks, kuna teenuse osutamisel on arst ja patsient väga lähedases kontaktis ning teenuse osutamise käigus levib paratamatult patsiendi sülg, siis on arstil ja õel ilma erilist kaitseriietust ja maski (FFP2-FPP3) kasutamata suur oht nakatuda. Kaitseriietusest on aga praegu paljudes kohtades puudus. Teiseks tekib turbiinpuuri kasutamisel aerosoolipilv, mis levib kuni viie meetri kaugusele ja mis haiguse olemasolul saastab kogu ruumi pinnad. Eeldus, et Covid-19 viirus võib pindadel püsida kuni 72 tundi, teeb sama kabineti kasutamise järgmise patsiendi jaoks praegu ohtlikuks. Nakkuse edasikandumise vältimiseks on tarvilik hoolikas puhastamine iga patsiendi järgselt. Seepärast on EHL välja töötamas täpseid juhiseid, kuidas vastuvõtte läbi viia, kuidas pindu puhastada ja kuidas ohtlikke jäätmeid käidelda. 

«Ühe sõnaga, me töötame lahenduste tarvis 24/7», kirjeldas olukorda Eesti Hambaarstide Liidu juhatuse liige Kattri Arge, kes kinnitas lisaks, et vältimatut abi peavad inimesed loomulikult saama ja selle püüavad EHLi liikmed tagada. Lähipäevil on seetõttu oodata nimekirju konkreetsetest asutustest, kes hakkavad erakorralist abi vajavaid patsiente vastu võtma. Kuniks vastavaid nimekirju väljastatud pole, saab kindlasti pöörduda esmaabi saamiseks Tallinna hambapolikliinikusse ja Tartu Ülikooli kliinikumi.

Mis puutub erakliinikutesse, siis pole EHLil võimu neid uksi sulgema panna ja hetkel ei saa seadusest lähtuvalt öelda, et nende tegevuse jätkamine oleks keelatud, ent liidu tungiv soovitus kõigile hambaraviga tegelejatele on plaaniliste teenuste osutamine katkestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles