Pangad tõstavad eriolukorra tõttu viipemakse limiiti (5)

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Tallinn Eesti, Kontaktivaba makse.
Tallinn Eesti, Kontaktivaba makse. Foto: JUSS SASKA

Seoses koroonaviiruse puhanguga on oluline minimeerida vahetute kontaktide hulka teiste inimeste ning üldkasutatavate pindadega. Seetõttu teevad pangad hetkel ettevalmistusi viipemakse limiidi tõstmiseks 50 euroni alates esmaspäevast, 23.märtsist.

Limiit kehtestatakse kuni valitsuse poolt määratud eriolukorra kehtivuse lõpuni. Inimesed, kes saavad oma pangakaardi siduda mobiiltelefoniga läbi Apple Pay või Google Pay rakenduse, saavad mobiiliga tasuda ka 50 eurot ületavaid summasid.

«Kuigi viiruse leviku riskid  on võrreldes sularahaarveldusega elektrooniliste maksevahendite puhul madalad, on nõrgaks lüliks kaardimaksesüsteemide PIN-klaviatuurid, mis on üheks enam kasutavaks pinnaks kauplustes. Seega on tegu ka potentsiaalse nakkuse inimeselt  inimesele edasikandmise allikaga,» ütles pangaliidu juht Katrin Talihärm.

Viipemaksetena sooritati eelmise aasta lõpus 32 protsenti Eestis tehtud kaardimaksetest ja nende vastuvõttu võimaldas 87 protsenti Eestis kasutatavatest makseterminalidest. 77 protsenti Eestis väljastatud pangakaartidest on viipemakse võimekusega. Kui täna kehtiva 25 euro limiidi piiresse jääb suurem osa kaardimaksete arvust, siis 50-eurose limiidi kehtestamine võimaldab kontaktivabalt arveldada ligikaudu 95 protsenti kaardimaksetest.

Arvestades sellega, et eriolukorra tingimuses on vastutustundlik poes käia võimalikult vähe, on pangaliidu hinnangul usutavasti tõusnud ka keskmise ostukorvi maksumus. Inimestel on jätkuvalt võimalik kehtestada oma pangakaardile viipemaksete limiit. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles