Arutult suurtes kogustes toidu ostmine kasvatab vaid toidujäätmete koguseid

Tarbija24
Copy
13.03.2020. Tühjad letid Sikupilli Prismas.
13.03.2020. Tühjad letid Sikupilli Prismas. Foto: Tairo Lutter

Fazer Eesti paneb tarbijatele südamele oma nädala toidukorv ette planeerida ning vältida olukorda, kus liigselt hangitud toidukaup hoopis koduköögis rikneb.

«Kuna poes käimist peaks praegu miinimumini piirama, siis tasub oma ostukorv hästi läbi mõelda ning erinevate toiduainete varumine mõistlikkuse piires ette planeerida,» rääkis Fazer Eesti turundusjuht Riina Eedra. See lubab ka jaekettidel paremini toodete tellimusi planeerida.

«Nii saame vähendada toiduraiskamist kodudes kui ka kauplustes. Tarbijate, edasimüüjate ja tootjate koostöös saame tagada selle, et meie lemmikuid tooteid on võimalik kõigil soovijatel osta,» ütles Eedra. Ta rõhutas, et toodete läbimõtlemata hulgiostmine võib igapäevastest toiduainetest ilma jätta need, kel pole võimalust suuri koguseid ette osta või kes niisamagi tihti poodi ei satu, näiteks suurpered või eakad.

Hoiame koos isikliku hügieeniga ka toiduhügieeni

Niisamuti nagu on oluline poeskäigu läbimõtlemine, on oluline pöörata tähelepanu toidu hügieenilisele käitlemisele. «Ka kodustes tingimustes peab hügieenile tähelepanu pöörama, sest pesemata kätelt levivad bakterid kiiresti toiduainetele, mis omakorda soodustab toidu riknemist,» rääkis Eedra. Puhaste kätega katsutud toit säilib kauem värske, andes omakorda vähem põhjust varutud toidukaupa prügikasti visata.

Fazer palub inimestel silmas pidada ka toodete koduseid hoiustamistingimusi. «Kui näiteks viimasest poeskäigust on seisma jäänud mitu pakki leiba, mille «parim enne» kuupäev hakkab lähenema, ei tasu neil kindlasti lasta halvaks minna,» manitses Eedra.

Kui kodus on mitu pätsi leiba, mis peavad järgmise poeskäiguni vastu pidama, siis soovitab Eedra hoida pätse õhukindlas anumas või suletud leivakorvis ning kindlasti veenduda, et ka leivakott oleks hästi kinnitatud. «Lahtisesse kotti leiavad riknemist soodustavad bakterid palju kiiremini tee kui kinnisesse, seega kui tahad, et leib võimalikult kaua ka kodus säiliks, peab meeles pidama, et leivapakid oleksid kinni ja neile võimalikult vähe õhku ligi pääseks.»

Varutud leivapätsid võib panna ka külmkappi, kus pagaritooted säilivad kauem kui toasoojas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles