Tarbijahinnaindeksit mõjutasid enim transport ja alkohoolsed joogid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aasta detsembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused.
2010. aasta detsembriga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused. Foto: Panther Media/Scanpix

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2011. aasta detsembris võrreldes novembriga 0,1protsenti ning võrreldes eelmise aasta detsembriga 3,7 protsenti.

Kaubad olid 2010. aasta detsembriga võrreldes 3,4 protsenti ja teenused 4,4 protsenti kallimad, teatas statistikaamet.

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on 2010. aasta detsembriga võrreldes tõusnud 6,5 ja mittereguleeritavad hinnad 2,8 protsenti.

2010. aasta detsembriga võrreldes mõjutasid indeksit kõige rohkem eluasemele tehtavad kulutused, mis andsid kogutõusust üle kolmandiku. Sellest omakorda ligi 60 protsenti andsid aastataguse ajaga võrreldes 11,1 protsenti kallinenud soojusenergia ja 6,7 protsenti kallinenud elekter.

Toit ja mittealkohoolsed joogid andsid kogutõusust ligi neljandiku, millest pool jäi 7,7 protsenti kallinenud lihatoodete arvele. 10 protsenti kallim mootorikütus andis kogutõusust seitsmendiku. 2011. aasta detsembris olid aastataguse ajaga võrreldes enim kallinenud postiteenused (52%), suhkur (43%) ja kohv (37%). Kartul ja värske köögivili olid 2011. aasta detsembris 27 protsenti odavamad kui aasta varem. Tarbijahinnaindeksi 12 kuu muutus jäi viimati alla 4 protsenti 2010. aasta augustis, mil ta oli 2,9 protsenti.

Novembriga võrreldes olid detsembris tarbijahinnaindeksi suurimateks mõjutajateks 0,9 protsenti kallinenud transport ja 2 protsenti odavnenud alkohoolsed joogid. Alkoholi odavnemise põhjustasid laialdased alkohoolsete jookide soodusmüügid.

Transpordi kallinemist mõjutasid enim novembriga võrreldes 37,5 protsenti kallinenud lennukipiletid (sealjuures olid lennukipiletid 2010. aasta detsembriga võrreldes 1,2 protsenti kallimad) ja 1 protsenti kallinenud mootorikütus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles