Aastaga on toiduainetest enim kallinenud suhkur

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkur XL Säästumarketis Tammsaare tee ääres
Suhkur XL Säästumarketis Tammsaare tee ääres Foto: Liis Treimann

Suhkru hinna tõus oli mullu korduvalt jutuks, detsembris tõusis suhkru hind aastatagusega võrreldes 43 protsenti.

Aasta eest süüdistasid kaupmehed hinnatõusus hindade kerkimist maailmaturul ning kauba nappust Euroopa Liidus.

Suvel selgus aga, et naabritest kiiremas hinnatõusus oli süüdi ühe lepingu katkemine.  Kuna Eesti suhkrukaubandust kontrollib kaks hulgimüügifirmat, siis piisas vaid ühest luhtunud lepingust, et suhkru hind tõuseks lühikese ajaga peaaegu kaks korda.

«Mullu septembris lõppes meie leping Suedzuckeriga, mis oli kestnud neli aastat ning hoidis hinnad stabiilsena,» ütles ASi Antomin juhatuse liige Kalle Jaarman.

Jaarman lisas, et kuna mullu vähendati kõikjal tootjakvoote, siis Eesti jaoks Euroopa suurimal suhkruvalmistajal Suedzuckeril enam magusat ei jätkunud.

See, et Eestis on suhkru hind tõusnud rohkem kui mujal Euroopa Liidus, näitas põllumajandusministeeriumi asekantsleri Andres Oopkaupi sõnul, et teised riigid on paremini majandanud. Meie suhkur pärineb ikkagi samadest piirkondadest, kust ülejäänud Euroopalgi. Kui varustuskanal on sama, siis variante väga palju ei ole.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles