Kodumaine tööjõud kergitab Eesti marjade hinda (24)

Tarbija24
Copy
Kui varasematel aastatel on maasikapõlde tühjaks korjamas käinud Ukraina töölised, siis viiruse tõttu neid tänavu Eestisse ei lasta.
Kui varasematel aastatel on maasikapõlde tühjaks korjamas käinud Ukraina töölised, siis viiruse tõttu neid tänavu Eestisse ei lasta. Foto: Tairo Lutter

Seni Ukraina tööjõust sõltunud Eesti suuremad aedvilja- ja marjakasvatajad on hakanud otsima töötajaid Eesti tööjõuturult, mis tähendab tõenäoliselt kodumaise toodangu kilohinna kerkimist, aga ka esialgsete plaanide kärpimist kultuuride kasvumahus, kirjutab ERR.

Eesti suurim maasikakasvataja OÜ Kindel Käsi sõltub 100 protsenti Ukraina tööjõust, esimesed töölised pidid kevadtöödeks saabuma juba selle kuu algul, kuid muutunud oludes tuleb marjakasvatajal otsustada, kas tellida veel 18 hektari jagu taimi või loobuda sel aastal maasikakasvatuse laiendamisest.

«Meil ei ole ju garantiisid, kas ostujõudu on, kas istutajaid leiame,» rääkis osaühingu eestvedaja Helen Kaskema, kelle põldudele pidi sel aastal tulema 65 Ukraina töölist.

Praegu loodab ta, et töölised saavad Eestisse tulla vähemalt marjade korjamise ajaks – kui mitte, tuleb leida töölised Eestist, mis tõstaks aga kodumaise marja kilohinda.

Kaskema sõnul on ukrainlasega mugav, kuna ta tuleb kevadel tööle ja sügisel läheb, kuid kohalik töötaja saab võib-olla olla mõned päevad, mis suurendaks tunduvalt paberitööd ja administratiivset koormust.

Loe pikemalt ERRist.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles