Märtsis aeglustus Eestis hinnakasv, suurt hinnalangust pole aga oodata

PM Majandus
Copy
Toidukorv. Foto on illustratiivne.
Toidukorv. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijahindade kasv aeglustus märtsis statistikaameti teatel aastaga 0,9 protsendile. Eelmise kuuga võrreldes langes hinnatase 0,7 protsenti. Eesti Panga ökonomist Sulev Pert kinnitas, et suurt hinnalangust pole ees oodata.

Tarbijad varusid märtsi alguses tavapärasest rohkem toiduained ja esmatarbekaupu. Ettevõtted kriisiolukorda ära ei kasutanud ja toiduainete hindu ei tõstnud. Enamiku toiduainete ja jookide hinnad odavnesid märtsis veebruariga võrreldes keskmiselt 1,1 protsenti.

Kogu maailma majandusaktiivsuse nõrgenemise tõttu langevad impordihinnad. Maailmaturul alanes märkimisväärselt nafta hind, sest koos viirushaiguse levikuga on süvenenud mure üleilmse nõudluse pärast. Peale selle on viimastel kuudel märkimisväärselt hindu langetanud tõik, et elekter on sooja ilma tõttu olnud odavam. Nii mootorikütused kui ka elekter odavnesid märtsis 5 protsenti. Imporditavate kaupade odavnemist võib hakata soodustama aga see, et tarbijad lükkavad edasi püsikauba, näiteks autode ostu.

Valitsus otsustas langetada alates maikuust ka diislikütuse, elektri ja gaasi aktsiisimaksu. Aktsiisimäärade langus toob kaasa hinnakasvu aeglustumise ligikaudu 0,3 protsendipunkti võrra, prognoosis Pert.

Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.
Eesti Panga ökonomist Sulev Pert. Foto: Eesti Pank

Suurt hinnalangust pole tema hinnangul lähiajal siiski oodata. Ka eelmise majanduskriisi ajal ei muutunud paljud hinnad kohe, kuigi toona põhjustas majanduslanguse nõudluse vähenemine. Viimane peaks hindu rohkem kukutama kui praegune tootmise kahanemine, mille põhjuseks on erisugused piirangud.

Teenuste seas võib tööpuuduse kasvu ja sissetulekute vähenemise korral kõige rohkem odavneda üür. 2009. aastal langes näiteks üür keskmiselt 31 protsenti.

Pikk karantiin võib ka hindu kergitada

Mõne kaubaliigi hinnakasvu võib teisel poolaastal hoogustada tarnehäiretest tulenev hinnasurve. Hinnakasv võib kiireneda siis, kui karantiin kestab pikka aega või kui mõnes sektoris haigestub arvestatav osa tööjõust, sest haigestunud inimesi on raske kiiresti asendada. Keskmisest suurem on tööjõumahukus kaubanduses ja transpordis ning praegune hinnastatistika ei viita tarnehäiretele ei Eestis ega ka euroalal tervikuna.

Lähikuudel võib Perti hinnangul hindade hüplikkus suureneda statistilistel põhjustel. Märtsi hinnastatistika ei võtnud veel arvesse karantiini kõiki mõjusid tarbijahindadele, kuna osasid tarbekaupu ja teenuseid ei olnud võimalik karantiini tõttu osta ja seetõttu ka nende hinnamuutusi mõõta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles