Lugeja küsib: miks võetakse koroonaproove just nina kaudu?

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
Kõiki tervishoiutöötajaid testitakse kahtluse korral. Kõikides haiglates on paigas infektsioonikontrolli süsteemid ja kõik töötajad on saanud koolitused ja juhised nii enda kui ka teiste kaitsmiseks.
Kõiki tervishoiutöötajaid testitakse kahtluse korral. Kõikides haiglates on paigas infektsioonikontrolli süsteemid ja kõik töötajad on saanud koolitused ja juhised nii enda kui ka teiste kaitsmiseks. Foto: Vladislav Musakko

Postimehele kirjutanud lugejat huvitas, miks on koroonatesti tegemiseks vajaliku proovi võtmine nii ebameeldiv ja just nina kaudu tehtav protseduur, ning kas analüüsi jaoks vajaminevat materjali ei saaks lihtsalt süljeproovi abil. Päringule vastas terviseameti nakkushaiguste labori juhataja Külli Rae.

Rae selgitas, et esmalt tungib viirus organismi ülemiste hingamisteede (ehk nina) epiteelrakkude kaudu. Seetõttu on sealt proovi võttes viiruse kontsentratsioon optimaalne analüüsi tegemiseks. Proovi võtmine on ka lihtne ega nõua spetsiifilisi proovivõtuvahendeid, mis ongi lubanud haigust testida ka mobiilsetes proovivõtukohtades. 

Kui haiguse edenedes tungib viirus alumistesse hingamisteedesse ja kopsudesse, võetakse proovimaterjaliks bronhiloputusvedelik, mida hangitakse sügavalt kopsutorudest ja mille võtmine on juba hulga keerukam ning toimub ainult haiglates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles