Eestlased kindlustavad enne auto kui tervise

Magnus Altküla
, Tarbija toimetaja
Copy
2019. aastal Eestis kogutud kindlustusandmetes selgub, et tervise- ja õnnetusjuhtumikindlustusse tehtavate maksete osakaal oli kaskokindlustustega võrreldes üle kümne korra väiksem.
2019. aastal Eestis kogutud kindlustusandmetes selgub, et tervise- ja õnnetusjuhtumikindlustusse tehtavate maksete osakaal oli kaskokindlustustega võrreldes üle kümne korra väiksem. Foto: SIPA/Scanpix

Nii statistikaameti kui ka Seesam kindlustuse kogutud andmetest nähtub, et enda või lähedaste tervise kindlustamine oli läinud aastal auto kindlustamisest kordades vähemlevinud.

«Kui mujal maailmas on tervise kindlustamine küllaltki populaarne, siis meie kogemus näitab, et Eestis veel mitte,» ütles kommentaariks Seesami õnnetusjuhtumikindlustuse tootejuht Dagmar Gilden.

Esmajärjekorras kindlustatakse Gildeni sõnul Eestis õnnetusjuhtumite vastu lapsi, seejärel iseennast ning viimasena elukaaslast või abikaasat. «Kõige enam kindlustatakse õnnetusjuhtumite vastu lapsi, kes käivad aktiivselt trennis,» märkis ta. 

2019. aastal olid Seesamisse tehtavatest kindlustusmaksetest 35% kaskomaksed, õnnetusjuhtumikindlustuse osakaal Seesami portfellis samal aastal oli aga kõigest 3,1%.

Trendi toetavad ka statistikaameti kogutud andmed, mille kohaselt moodustasid 2019. aastal kindlustustesse tehtud sissemaksetest õnnetusjuhtumi kindlustuse maksed kõigest 1,7% ja tervisekindlustuse maksed 0,7%.

2019. aasta sissemaksed Eestis kindlustusliikide kaupa.
2019. aasta sissemaksed Eestis kindlustusliikide kaupa. Foto: Statistikaamet / PR Strategies

Seesami eelmise aasta lepingute arvu põhjal sõlmiti kasko lepinguid kaks ja pool korda rohkem kui õnnetusjuhtumikindlustuse lepinguid. Kasko+liiklus ehk sõidukikindlustused kokku moodustavad üle poole kogu kahjukindlustusturu maksetest. 

Õnnetusjuhtumitest on sagedaseimad kukkumised

Gildeni sõnul on enam kui pooltes Seesamis registreeritud õnnetusjuhtumites süüdi kukkumine või komistamine ning vigastuste pingerida troonivad käe- ja jalaluumurrud.

Kui aiahooaja algus toob igal kevadel kindlustajate lauale rohkelt aiatöödega seotud juhtumeid, siis seoses eriolukorraga ennustab Gilden selliste kahjude kasvu veelgi. «Inimesed on nii kodudes kui ka maamajades koroonaviiruse tõttu pagenduses ning harrastavad agaralt aiatöid, mille käigus kipub paraku ka õnnetusi juhtuma,» ütles Gilden.

Levinumad olevat redelilt, puu otsast ja katuselt kukkumised ning aiatööde käigus saadavad vigastused. Samuti vigastamised kirve või mõne muu terava tööriistaga ning traktorilt või murutraktorilt maha astudes saadavad vigastused. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles